Magazin Svet

Nemačka otvara vrata bez vize: Evo šta je Karta šansi i koji uslovi su potrebni?

nemacka-karta-sansi

Nemačka Karta šansi odlična je prilika za radnike da dođu u ovu zemlju bez vize i pronađu posao.

Nemačka uskoro otvara vrata lakšem dolasku i ostanku u njoj bez vize, pomoću, takozvane, Karte šansi, uz mogućnost i stalnog zaposlenja. Međutim, ova sloboda moguća je uz određene uslove koje morate da ispunite.

Naime, potrebno je da imate diplomu fakulteta ili srednje škole koja je priznata u Nemačkoj, a koju prethodno treba da nostrifikujete. Zatim i da možete sami sebe da izdržavate, dok ne nađete posao.

Takođe, znanje nemačkog jezika mora da bude minimum na A1 nivou ili da znate engleski jezik na minimum B2 nivou. To znači da ćete moći da živite u Nemačkoj do godinu dana bez vize i na licu mesta da tražite posao.

Kako funkcioniše nemačka Karta šansi?

U jednom TikTok videu objavljeni su tačni uslovi i sistem bodovanja koje je potrebno da ispunite. Njih možete da prikupite tako što ćete šest bodova dobiti na osnovu diplome ili stručne spreme i još jedan dodatan bod, ako radite u nekoj deficitarnoj struci.

Takođe, dva boda dobijate ako imate do 35 godina, a jedan ako ste starosti između 36 i 40 godina.

Ukoliko posedujete odgovarajuće sertifikate nemačkog i engleskog jezika ili dobro govorite neki od ta dva, dobićete četiri boda.

Za radno iskustvo u struci se procenjuje i do tri boda. Za raniji boravak u Nemačkoj u trajanju od šest meseci dobijate jedan bod.

I, poslednji bod koji možete da osvojite je ukoliko imate supružnika koji ispunjava uslove za Kartu šansi i želite zajedno da aplicirate.

Mnogi su se obradovali ovakvoj mogućnosti.

Međutim, bilo je i onih koji su komentarisali kako ne bi otišli tamo, ni da im plate. Mnogi nisu ni sigurni kako sami da pronađu pouzdan posao, bez ikakve poleđine.

Nemačka vapi za ovim radnicima, plata oko 2.000 € ali niko neće da radi: “Velika odgovornost za malo novc”

Izvor: Kurir.rs

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link