Magazin

Iako su svuda oko nas, ovo je prvi dokaz prisustva neandertalaca na tlu Srbije

Tim stručnjaka iz Srbije i Kanade otkrio je prve dokaze postajanja neandertalaca na tlu današnje Srbije. Rezulate istraživanja objavili su u uglednom časopisu “Journal of Human Evolution”, a preneo ih je Filozofski fakultet u Beogradu.

“Gornji kutnjak iz pećine Pešturina u Jelašničkoj klisuri predstavlja prvi pouzdano identifikovani fosil neandertalca sa teritorije Srbije. Rezultati detaljne analize ovog fosila objavljeni su danas u časopisu Journal of Human Evolution”.

Rezultate je saopštio međunarodn naučni tim koji čine Predrag Radović iz Narodnog muzeja u Kraljevu, Džošua Lindal i prof. Mirjana Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu (Kanada), i profesor Dušan Mihailović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, a prenosi portal N1.

Neandertalci su naseljavali Evropu i deo Azije u periodu između 400 i 40 hiljada godina pre sadašnjosti. Genetičke studije objavljene tokom poslednjih desetak godina pokazale su da su se neandertalci ukrštali sa anatomski modernim Homo sapiensom.

Prisustvo neandertalaca na teritoriji Srbije još od ranije je pretpostavljano na osnovu ostataka materijalne kulture, a nalaz iz Pešturine predstavlja prvi direktni dokaz tog prisustva, navedeno je u saopštenju.

Srpski gimnazijalci stigli do svemira, ali do Amerike ne mogu

OGLAS

PARTNERI SAJTA


98 Shares
Share via
Copy link