Magazin

Srpski gimnazijalci stigli do svemira, ali do Amerike ne mogu

gimnazijalci-kragujevac
LJUBICA MUDRIĆ STANIŠKOVSKI

Kako astronauti u svemiru moraju da se odreknu brojnih stvari, između ostalog i čula ukusa, tim kragujevačkih gimnazijalaca osmislio je kako da im pomogne da bar osete ukus hrane. Uz poseban inhalator i brzog Lego robota, uspeli su da se plasiraju na svetsko prvenstvo za malde naučnike FLL (FIRST Lego League) u Hjustonu, piše BBC.

Reč je o takmičenju na kom mladi naučnici iz 98 zemalja traže rešenja za aktuelne probleme na Zemlji i u svemiru, od ekologije pa do, eto, ukusa svemirskih obroka.

Međutim, iako Kragujevčani ispunjavaju sve uslove za učestvovanje na takmičenju u Americi, veliko je pitanje da li će tamo otići.

„Postoje, naravno, finansijski problemi”, kaže za BBC Ljubica Mudrić Staniškovski, profesorka matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Prema njenim rečima, odlazak jedanaestočlanog tima (sedam učenika i četiri profesorke), koštaće 16.000 evra.

A škola taj novac nema.

Ukus brokolija i čokolade u svemiru

Takmičenje FLL se bavi savremenim problemima, poput energije, bezbedne ishrane, ekologije, i na učenicima je da pronađu inovativna i isplativa rešenja.

Ovogodišnje takmičinje nosi naziv Into Orbit (U orbiti) i tiče se problemima sa kojima se astronauti susreću tokom boravka u svemiru.

Sedmočlani tim. koji čine osmaci specijalizovanog matematičkog odeljenja gimnazije, kao i đaci prvog razreda informatičkog i matematičkog odeljenja, bavio se gubitkom čula ukusa u svemiru.

„Došli smo na ideju da podstaknemo čulo ukusa čulom mirisa, pa je tako nastala priča o inhalatoru za hranu”, kaže za BBC na srpskom Marta Špica, učenica osmog razreda specijalnog matematičkog odeljenja Prve kragujevačke gimnazije.

Marta je zajedno sa vršnjacima napravila prototip inhalatora uz pomoć 3D štampača.

„Inhalator je jednostavan, stavlja se na nos, na njega se nanosi bočica koja funkcioniše po principu kapi za nos”, objašnjava profesorka Staniškovski.

„Pritiskom na bočicu, tečnost se ubrizgava u nosnice astronauta, i omogućava mu da oseti miris hrane.”

Bočice sa mirisima su biorazgradive i pakovale bi se uz odgovarajući obrok.

Kako bi stvorili ukusni inhalator, učenici su se prvo posavetovali sa profesorima biologije o vezi između čula ukusa i mirisa.

„Sa ORL stručnjacima iz Kliničkog centra Kragujevac su razgovarali o tome kako dolazi do oštećenja, posetili su i Institut za hemiju kako bi otkrili kako se ekstrahuje miris hrane”, kaže Staniškovski.

Pored koristi u dubokom svemiru, profesorka kaže da bi ovakav inhalator mogao da se nađe i u slobodnoj prodaji.

„Može mnogo da pomogne ljudima sa oštećenim čulom mirisa.”

Ipak, najširu primenu može imati u promovisanju zdrave ishrane.

„Ubrizgate miris čokolade, jedete brokoli, a uživate u tome.”

Zbog čega astronauti ne osećaju ono što jedu?

Srećnici koji putuju u svemir ne moraju da brinu o tome da li vole ili ne vole da jedu nešto iz ponude već oskudnog astronautskog menija.

„Astronauti se nalaze u uslovima mikrogravitacije, fluidi su uglavnom smešteni oko glave, zbog čega često ne mogu da osete miris i ukus hrane”, objašnjava Staniškovski.

Dodaje i da se hrana koja astronauti nose drugačije pakuje, i da zbog samog procesa pakovanja gubi ukus.

Rasklopivi roboti

U drugom delu takmičenja, učenici su morali da konstruišu robota od Lego kocki i programiraju ga da zaobilazi prepreke nalik onim sa kojima bi se susretao u svemiru.

Cilj tog zadatka je da robot u roku od dva i po minuta sakupi što više poena.

A kragujevački Lego robot je na takmičenju su Sloveniji postigao upravo to – sakupio najviše poena, što je, zajedno sa idejom o inhalatoru za hranu, učenicima obezbedilo plasman u Hjuston.

Prikupljanje sredstava

Kako odlazak na takmičenje ovog ranga vidi kao sjajnu priliku, pre svega za karijere učenika, kragujevački tim je odmah pokrenuo akciju prikupljanja novca.

„Za kotizaciju je bilo potrebno 1.000 dolara i to smo platili”, kaće Staniškovski, koja je izdvojila novac zajedno sa još tri koleginice sa kojima radi na projektu.

Kada se postavilo pitanje kako sakupiti ostatak novca, uključili su se i sami gimnazijalci.

„Učenici su zajedno sa profesorima muzičkog organizovali donatorski koncert, na kom će nastupiti školski bendovi”, kaže profesorka Staniškovski.

Koncert će se održati 30. marta u sali Prve kragujevačke gimnazije. Cena ulaza iznosiće simboličnih sto dinara, a posetioci mogu sami da odrede sumu koju će dodati preko.

Staniškovski je, kaže, posebno ponosna što u prikupljanju sredstava učestvuju brojni učenici i profesori gimnazije.

„Podrška vršnjaka je jako bitna. Svi oko nas su zaista pozitivni i raspoloženi da pomognu uvek i jako smo im zahvalni na tome”, kaže Marta.

Čvrst optimizam

Iako nisu sakupili ni polovinu potrebnog novca, mladi naučnici se nadaju da će stići do Hjustona 15. aprila.

„Javlja se dosta ljudi, imamo donacije od Prokuplja do Beograda, a iznosi variraju od sto dinara, do nekoliko hiljada evra”, kaže profesorka Staniškovski.

Dodaje da je za ovu priliku škola otvorila račun za donacije, kao i da novac može da se uplaćuje elektronski putem sajta donacije.rs.

„Naravno da smo optimistični. Ne bi smo ni započeli čitavu priču da mislimo suprotno”, kaže Staniškovski.

Učenici kažu da će dati sve od sebe da uspeju u „prilici koja se ne propušta”.

„Sama pomisao da ćemo predstavljati našu zemlju među morem timova iz različitih država sa raznih kontinenata je predivna”, kaže Marta.

Novosadski gimnazijalci vratili se sa pet medalja iz Rumunije

OGLAS

PARTNERI SAJTA


40 Shares
Share via
Copy link