Kolumne

Navijačka elita: Dok odzvanja ceo Beograd zbog topovskih udara Delija, običnom narodu pišu kazne za kršenje mera

delije cigani
Printscreen

Dok Krizni štab preti svim građanima pooštravanjem mera, te najavljuje na mala vrata zabranu rada ugostiteljskih objekata zbog ilegalnih žurki sa ogromnim brojem ljudi, za neke druge događaje očigledno mogu da „progledaju“ kroz prste.

Nakon što je prošle godine dozvoljen večiti derbi, nakon koga je buknuo novi talas zaražavanja, te sada na svečanom otvaranju spomenika Stefanu Nemanji kada su u ogromnoj masi okupljenih građana bili i najviši državni rukovodioci, sada je Krizni štab zabranio gledaoce na stadionu Rajko Mitić u u takmici protiv Milana.

Potraga za logičnim zaključivanjem u odlukama da se zabrani muzika, da kafići i kafane rade normalno do 20 časova, a da onda nastupa prava opasnost od zaražavanja, jer koronavirus drema tokom dana zbog aktivne noćne smene, navodi čoveka na promišljanje koje vodi ka varničenju zdravog razuma.

Razumljivo da u vreme pandemije nema okupljanja u većim grupama, da je socijalni život sveden na internet i ilegalu u realnosti, ali dokle će nas praviti moronima?!

Dozvoljene kafane, stranačka okupljanja, bioskopi, predstave,  javni prevoz, sve prodavnice, ali sa promenjenim radnim vremenom. U Beogradu nema noćnog prevoza već mesecima, jer su samo prebukirane dnevne autobuske linije valjda bezbedne za prevoz. Oni nam određuju kada se živi, a kada se spava.

Vraćam se na tekmu. Nisam navijač Zvezde, već su mi crno bele boje pri srcu, ali ne vidim logiku da se potpuno zabrani ulaz navijačima, makar njih 5.000 koji bi bili raspoređeni po stadionu koji inače ima kapacitet oko 50.000. Em je otvoren prostor, em će pre navući neku prehladu zbog hladnoće, nego što postoji opasnost od zaražavanja u takvim uslovima.

Zbog takve odluke, sinoć se u Beogradu treslo od strane navijača Zvezde koji su se okupili u velikom broju ispred stadiona da pruže podršku igračima Dejana Stankovića pred gostovanje Milana.

Ogroman broj navijača, nabijen na malom prostoru, zapalio je gomilu baklji i bacao na stotine topovskih udara u organizovanom okupljanju. Detonacije su se čule širom grada, čak i u onim udaljenijim naseljima od mog Voždovca.

Video je objavljen na pojedinim portalima sa pomirljivim komentarom kako su „Delije bakljadom podržale svoje igrače“. To je bilo iživljavanje i manifestacija sile u odnosu na običan narod i policiju koja je u ovom slučaju iskulirala pisanje kazni zbog nepoštovanja mera.

To bi značilo da ukoliko okupim par hiljada ortaka i krenemo da divljamo po ulicama neću snositi nikakve posledice, ali gle čuda, ukoliko me uhvate sa devojkom ili par prijatelja na piću nakon osam sati uveče, mogu da najebem k’o žuti? Dobro, žuti su ga baš najebali pa i nisu za poređenje sa nekom kretenskom novčanom kaznom.

Janković, Tiodorović, Kon, Kisić i svi ostali ljudi bez lica i obraza, popeli ste mi se na toranj. Nemate osnovno dostojanstvo, hrabrost da se suprotstavite kriminalcima koji vam izdaju naređenja šta i kada pričate. Napadate celokupno stanovništvo zbog toga što ne smete da apostrofirate dvostruke aršine koji u našem društvu ni pandemija nije zaustavila.

Neka Zvezda pobedi danas, neka nam pooštre mere, neka od mene traže da pratim njihovu logiku koja mi ništa dobro u životu nikada nije donela.

Ostani odgovoran, napinje nas RTS u lajv prenosu otvaranja spomenika. Zajebavaju nas na svakom ćošku, prave novogodišnji program u studijima punim zaposlenih na javnom servisu, raznih pevaljki i „naočitih“ gostiju.

Pasi Srbijo, zemljo seljaka. Moja greška, izvinjavam se seljacima.

Pasi Srbijo, zemljo seljačina.

 

96 Shares
Share via
Copy link