Koronavirus Vesti

Holandija, Austrija i Slovenija vraćaju se životu kao pre korone

omikron-korona

Maske, fizička distanca, vakcinacija i rad na daljinu postali su svakodnevica većini ljudi na planeti u poslednje dve godine. Globalna pandemija koronavirusa zahvatila je ceo svet koji je bio primoran da se navikne na “novu normalnost”.

Međutim, sve je više država koje najavljuju potpuno otvaranje i ukidanje većine antikovid mera, sledeći primer skandinavskih zemalja poput Danske i Švedske.

Ovakav trend se prvenstveno odnosi na zemlje koje su uspele da dostignu veliki procenat vakcinisanosti sopstvene populacije. Tome doprinosi i dominantnost omikron soja virusa, koji iako zarazniji, ne daje toliko tešku kliničku sliku.

Iako je pritisak na primarne ustanove zdrvastvene zaštite velik, manji procenat hospitalizacije, uz veliki procenat vakcinisanog stanovništva budi nadu da će povratak na staro ipak biti moguć uskoro.

Holandija ukida većinu protivepidemioloških mera

Ukidanje većine restrikcija u zemlji i vraćanje radnog vremena kafića, restorana i barova na predpandemijski režim holandska vlada je najavila od 25. februara. Takođe se planira i ukidanje mera obavezne društvene distance i nošenja maski na većini javnih mesta, osim u javnom prevozu i aerodromima.

Nakon žestokog lokdauna kojem je stanovništvo ove države bilo izloženo od decembra usled porasta broja zaraženih, brojke su počele da padaju i sve je manje hospitalizovanih.

– Zemlja se ponovo otvara, a od idućeg petka vraćamo se na uobičajena vremena zatvaranja – izjavio je ministar zdravlja Erns Kuipers, prenosi Beta.

Nakon propisivanja obavezne vakcinacije za punoletne, Austrija takođe ublažava mere

Obavezna vakcinacija za sve punoletne građane Austrije je na snazi od 1. februara ove godine. To je bila prva evropska država koja je zakonom propisala obavezu vakcinacije, uz stroge antiepidemijske mere i kazne protiv nevakcinisanih.

Međutim, od 5. marta je najavljena je suspenzija gotovo svih protivepidemijskih mera, osim nošenja maski na pojedinim mestima.

Stabilna situacija u bolnicama omogućava vladi da sa guvernerima pokrajina donese odluke o daljoj suspenziji mera, prenosi 021.

Janša najavio ukidanje većine restrikcija u Sloveniji

Slovenački premijer, prema preporukama epidemiologa, takođe najavljuje ukidanje ili ublažavanje većine restrikcija. To se pre svega odnosi na ukidanje kovid potvrda za ulazak u objekte poput prodavnica, pošti, banaka i ustanova javne uprave.

Takođe se najavljuje i relaksacija mera za ugostiteljske objekte, ali i škole, jer se zasad učenici redovno testiraju, a maske su obavezne za prisustvo nastavi, prenosi Index.

Poboljšanje epidemiološke situacije i najava relaksacija mera mogu predstavljati vetar u leđa Janšinoj vladi pred aprilske izbore. Vlada je u proteklom periodu bila na meti čestih kritika opozicije zbog “neprlagođenosti mera stvarnim prilikama” i lošeg upravljanja epidemijom, piše hrvatski portal.

Izvor: Beta, 021, Index.hr

Korona virus, turizam i posao: Malta – ostrvo na kojem raširenih ruku čekaju digitalne nomade

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link