Magazin

„Presmešno je, zemlja debelih najzdravijeg čoveka na planeti proglasila pretnjom“

novak
Foto: Getty Images

Novinar britanskog lista Spectator, Dejmijan Rajli u opširnoj kolumni pod nazivom “U čast Novaku Đokoviću” izneo je čitav niz pohvala na račun najboljeg tenisera na planeti.

Potrudio se Rajli da pojasni društvenu i političku klimu u Australiji koja je dovela do cele sage, a pored saznanja koje je imao i izneo, reakcije zvaničnika ga uopšte nisu začudile.

– Baš kao svi vi, ja takođe uživam u drami sa statusom Novaka Đokovića u Australiji. Šta tu nema da vam se sviđa? Presmešno je. Možda najzdraviji čovek na čitavoj planeti je označen kao pretnja za javno zdravlje u državi u kojoj su dve trećine stanovništva debeli?!

Od strane Vlade koja je u raznim prilikama tokom poslednje dve godine pokazala da je potpuno poludela – oštrim kritikama i naglašeno se pozivajući na elementarnu logiku započeo je svoju priču Rajli.

Ukazao je na političku atmosferu u Australiji, koju je predrasudama zapravo pripisivao građanima i “lenjosti”:

– Čak i tokom najgorih faza pandemije ovde u Ujedinjenom Kraljevstvu, često sam se tiho u sebi zahvaljivao što ne živim u Australiji, koja je kako su meseci prolazili sve više otkrivala svoju autoritativnu stranu, koja se može videti samo u zemljama u kojima vladaju režimi sa oštrim političkim načelima.

Na početku sam mislio da je to što neko želi da ostane kući, u Melburnu gde Đoković još možda može da odbrani titulu na Australijan openu, u gradu koji je 262 dana bio u lokdaunu, zapravo rezultat lenjosti i toga što su ljudi želeli više slobodnog vremena za roštilj za sebe – osvrnuo se na zaključavanje britanski novinar.

novak-djokovic
FOTO: TANJUG/AP

Naveo je i da nije iznenađen reakcijama Australije koja je bacala suzavac u sukobima sa Novakovim navijačima pre nekoliko dana, jer je tokom trajanja izolacije shvatio da se u svemu krije nešto mnogo dublje:

– Onoga trenutka kada je policija počela da isprobava tehnologiju prepoznavanja lica putem pametnih telefona i geolokacije, a sve kako bi nadgledala pridržavanje pravila samoizolacije i sadržaj šoljice za kafu u parkovima u slučaju da ih građani koriste prazne kako bi kršili pravila o nošenju maski na javnim površinama, shvatio sam da u svemu ima nešto više. Australija je, barem spolja, postala nacija koja je bila odlučna da se zatvori – ukazao je Britanac na to šta se dešava iza zatvorenih vrata i dodao:

– Da li možemo sada uopšte i da budemo iznenađeni time što je Viktorija iskoristila halabuku oko Đokovića da se upusti u pohotno “prskanje“ njegovih pristalica biber sprejom, a koji su se okupili ispred kancelarija njegovih advokata da protestuju? Ne, ako ste obraćali pažnju na to, ne možete. U septembru su iste snage ispaljivale gumene metke i bacale topovske udare na demonstrante protiv blokade. Toliko o opuštenom načinu života.

Uporedio je Novaka i Federera za kog kaže da nikad nije bio njegov obožavatelj:

– Jedan od najčudnijih aspekata idealizacije slavnih, u vremenu u kojem trenutno živimo jeste da u njima projektujemo kvalitete kojima se najviše divimo. Đoković je moj omiljeni teniser, jer u načinu na koji igra i vlada vidim nešto više od harizmatičnog čoveka, nešto što mi se sviđa.

Iz istog razloga, iako se divim načinu na koji igra, nisam obožavatelj Rodžera Federera, koji mi se uvek čini pomalo buržoaskim i korporativnim. Da nije bio jedan od najvećih igrača moderne ere, sumnjao sam da bi radio negde u investicionom bankarstvu i vozio BMW, a na sve to bio bio fantastičan skijaš – izneo je svoj stav Rajli.

djokovic-federer
Foto: Tanjug/AP

Rajli objašnjava da ako se neko osmeli da u današnje vreme iznese mišljenje o bilo čemu to dovodi do gubitka navijača:

– Upravo ova projekcija naših sopstvenih vrednosti na ljude koje nikada nismo ni sreli, a u stvarnosti o njima znamo vrlo malo, čini ih tako poražavajućim kada se oslobode političkog mišljenja koje je u suprotnosti sa našim. Zbog toga se u ovim polarizovanim vremenima, sportskim zvezdama i svima ostalima koji rade u industriji zabave, najbolje savetuje da se zatvore u sebe i da umesto toga samo nastave da rade ono što najbolje i čine. Ako iznesete mišljenje o bilo čemu, od prava na abortus do imigracione politike, izgubićete polovinu svojih navijača u jednom trenutku – naglasio je Britanac.

U fragmentiranom društvu koje je podeljeno po svim pitanjima, ipak, Đoković je uspeo da nađe poklonike svuda:

– U ovom duhu, naravno, a pod tim mislim na politizaciju svega, priča o Đokoviću postala je velika vest. Za ljude koji misle da su nevakcinisani, u suštini, hodajući mrtvaci i da ih treba tretirati kao takve, ono što se Novaku dešava je zasluženo. Za ove ljude je teniser broj jedan iritantni narcis čiji će povratak, nadamo se, poslužiti kao primer svima koji misle da pravila ne važe za njih i koji ne pokazuje brigu za teret koji bismo mogli da stavimo na zdravstvene radnike, na koje se svi oslanjamo.

Ali za drugu stranu, antivaksersku brigadu, Đoković je odjednom postao idealizovani primer njihovog pogleda na svet. Ne samo genije sa reketom, već i nevakcinisani podsetnik uma sposobnog da prozre propagandu medicinsko-industrijskog kompleksa. On je bio dovoljno hrabar, po njihovom mišljenju, da misli svojom glavom i da zauzme stav, bez obzira na ličnu cenu – jasan je Rajli.

nole-djokovic
Foto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

Mišljenja je da Novak nije nigde pogrešio, čak naprotiv, zbog svega što mu se desilo želi da naš as osvoji titulu:

– Zbog svega ovoga, pomalo mi je žao Đokovića. Pročitao sam transkript njegovog ispitivanja od strane australijskih carinskih službenika i čini se da je jasno da je putovao u zemlju u dobroj nameri, verujući da je imao izuzeće koje mu je bilo potrebno. Međutim, ne zato što mi ga je žao, nadam se da će osvojiti Australijan open kada konačno počne sledeće sedmice.

Želim da pobedi, jer mi je, kao i svima drugima, muka od svakog aspekta ove pandemije. Po mom mišljenju, Đoković sada ne predstavlja samo ljudski život koji virus kovida pokušava da uništi, već i pojedinca koji ustaje protiv nekoga svuda, ne samo u Australiji, koja je krizu iskoristila da uveća svoju moć. Želim mu da pobedi, kolike god su šanse za to – iskren je Dejmijan Rajli.

Na kraju kaže da je Novak na korak do besmrtnosti u istoriji sporta uopšte, ne samo tenisa:

– Đoković je blizu da postane sportski besmrtnik, treba mu jedan slem da bi zapečatio sudbinu. Pravila su pravila, birokratija nalaže da se izuzeci ne mogu praviti čak ni za najizuzetnije. I da, kada se vrati kući, imaće još objašnjenja o svom kretanju danima nakon što je otkrio da ima kovid-19. Ali u međuvremenu, Australijo, pazite da ne slomite krila leptiru, najboljem teniseru svih vremena, pod točkovima. Hajde Novače! – zaključio je britanski novinar.

 

Đoković bi trebalo da igra sa sunarodnikom Miomirom Kecmanovićem u prvom kolu Australijan opena sledeće nedelje, iako je učešće branioca titule i dalje pod znakom pitanja jer vlada razmatra mogućnost da mu po drugi put ukine vizu.

Ministar za imigracije Australije, Aleks Hok, ni danas nije iskoristio svoje pravo da to učini, tako da se agonija produžila. Od njega nismo čuli ni reč o situaciji sa Noletom, a sve što možemo čuti su glasine poznatih australijskih novinara. Podsetimo, duže od nedelju dana traje čitava drama oko deportacije Novaka Đokovića.

Nadamo se da je neće ni biti i da će Nole poput kaznene ekspedicije jurišati do rekordne 21. grend slem titule.

Cicipas opleo po Novaku: On igra po svojim pravilima i pravi budale od nas

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

4.5K Shares
4.5K Shares
Share via
Copy link