Magazin

I muškarci trpe nasilje, ali to nas zabavlja

Romantični filmovi znali su da predstave šamare kao siguran znak strasti. Svi znamo te scene… U toku je burna svađa, ona mu lupi šamar, on je pribije uza zid i strastveno poljubi.

Da budemo potpuno iskreni svi smo se pomalo i ložili na to. Baš zato što smo to vezivali za neku neukrotivu strast i nesputanu želju između dvoje ljudi.

Kada odrasteš shvatiš da šamare baš i ne želiš u odnosu sa voljenom osobom.

Naravno da svi znamo za one veze gde pri svakoj svađi lete tanjiri i strada barem jedan ekran mobilnog telefona, ali isto tako znamo da se te veze smatraju toksičnim.

Filmski šamar koje bi žene upućivale muškim likovima najčešće je značio odbranu časti i ponosa. Danas znamo da se čast može odbraniti prostim napuštanjem konverzacije, a ne “šamar + strastveni poljubac” kombinacijom.

Nijedna žena koja ima zdravo samopoštovanje i utemeljeno dostojanstvo neće dozvoliti sebi da ide i šamara ulicom likove koji je iznerviraju, čak i kad za to ima dobre razloge.

Kada vidimo ženu koja histerično udara muškarca nećemo pomisliti ni da je carica, ni da je borac, a ni da je psihički stabilna osoba. Nećemo, ako smo sami psihički stabilni.

Poslednjih dana na netu je kružila čitava kompilacija snimaka gde se vidi kako jedna učesnica domaćeg rijalitija u više navrata udara, šamara i fizički napada drugog učesnika.

Ljudi su to delili, bilo im smešno, pogotovo što on sedi i ne pomera se, a obezbeđenje ne reaguje.

Naravno, čovek je komedija! prebila ga žena!

U NASILJU ŽENE NAD MUŠKARCIMA NEMA NIČEG SMEŠNOG

Ovo nije pokušaj da se izjednači nasilje koje trpe žene i koje trpe muškarci. Te dve stvari nikad i neće moći da se porede. Žene su u Srbiji prošle godine umirale od batina, uboda i ostalih oblika nasilja koje su im priuštili njihovi sadašnji ili bivši partneri.

Neke su našle utočište u Sigurnim kućama. Neke policija i socijalni radnici nisu čuli. Neke su konačno uspele da napuste partnere, ali ne da im i umaknu, pa smo o njima narednih nada čitali u crnoj hronici.

Nikad ne smemo reći da su te dve stvari jednake, jer što se muškarca tiče, retko kad će se suočiti sa ovakvim ishodom.

Ali činjenica da histerična učesnica rijalitija ne može svom čoveku da polomi rebro ne znači da to što radi nije varvastvo i nasilje.

To što on sedi i ne radi ništa ne znači da je šonja. Znači da ipak neće udarati ženu čak i kada ga napadne, ali i da je svestan da ga za tako nešto čeka kazna.

Pre nekoliko meseci imali smo sličan slučaj u kafiću u Obrenovcu. Žena je išamarala konobara jer joj nije doneo hladan Nes. Neko je to snimio i naravno opet su se vezli komentari kako je dečko slabić, mlakonja i ne ume da odgovori.

Dečko je naravno objasnio da prosto nikada ne bi udario ženu, a i da mu je mnogo pametnije da je tuži, što i jeste tačno.

Ipak, čini se da našu naciju i dalje beskrajno zabavljaju ovakvi slučajevi, ili ih pojedinci zlonamerno koriste kada izađe vest o ženi žrtvi nasilja.

Suština je da žena koja krene da šamara muškarca verovatno ne može da ga pošalje u bolnicu, ali sasvim sigurno može da ga ponizi.

O tome se ovde radi. Poniziti i oduzeti dostojanstvo drugoj osobi samo zato što smo besni, tužni, povređeni, a nismo naučili da kanališemo svoje emocije kao zdrava i odrasla osoba.

Nikad neću stati uz ženu koja pljuje muškarca, čupa ga, viče, udara mu šamare i pokušava da ga fizički povredi i ponizi. Šta god da joj je učinio, u tom trenutku ja namam ni gram solidarnosti za takvu osobu.

Žena koja otvori seriju šamara uz najmasnije uvrede neće se zaustaviti na muškarcu. Ona će tako sutra udariti i drugu ženu, svoje ili tuđe dete. Ne postoji isključivost kod nasilnika. Oni su nasilnici uvek, samo im dajte prave uslove i pokazaće se u pravom svetlu.

Nikad takvu ženu neću nazivati caricom, lavicom, majkom-kraljicom koja ume da se izbori za sebe, jer je nasilje uvek izraz nemoći. Nemoći da stvari rešiš zrelim putem, inteligencijom i nekim drugim veštinama koje ne  podrazumevaju šamare.

FEMINIZAM NIJE ŠAMARANJE MUŠKARCA

Naravno, kada se ovakav video pojavi na internetu nađu se dušebrižnici koji zabrinuto zaključe “eto to vam je doneo feminizam”. Ne, žene koje šamaraju, pljuju i maltertiraju muškarce nisu feministikinje.

Feminizam je doneo da ženska deca mogu da idu na fakultete. Žene da dobiju radna mesta pa za sebe ili svoju porodicu donesu lepu platu u kuću, a ne da ceo život zavise od tuđeg dinara.

Doneo je da ne gledaju u pod i kažu “ne” kad treba da se kaže ne, da glasaju i budu lekari i naučnice koje će nam lečiti najbliže i promeniti svet na bolje. Apsolutno ni u jednom trenutku nije reč o pravu da se pljuje na muškarce, ili da im se lupaju šamari, a on da sedi i gleda dok mu se priprosti auditorijum smeje.

Nasilne žene su nastale upravo od nasilne kulture gde se snaga i borbenost meri time koga možeš da prebiješ. Kultura nasilja u kojoj živimo stvorila je nasilne žene. Rijalitiji koji favorizuju učesnice koje „zavrte priču“ tako što prebiju nekog ohrabrili su nasilne žene.

Nasilje u detinjstvu stvorilo je nasilne žene, jer u njihovim iskustvima nasilnik je uvek pobeđivao.

I sve dok nam bude smešno to što jedno ljudsko biće sedi nepomično i prima šamare, udarce i pljuvanje od druge osobe ti nasilnici i nasilnice pobeđivaće i dalje.

Koliko je moj dobri tata imao situacija da nekoga nokautira, ali nije – bio bi isti kao oni

Saša Mandić

Član biblioteke, umereni zavisnik od društvenih mreža sa tendecijom ka ne toliko umerenoj zavisnosti. Volim život na ivici pun adrenalina pa mi pretrčavanja van pešačkog i probijanje rokova za vraćanje knjige nisu strani. Nemam televizor i cenim tišinu. Volim svoje ime jer zbunjuje ljude, a i dobro je u sučaju migracije u inostranstvo.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


153 Shares
153 Shares
Share via
Copy link