Magazin

Kanoko Tsuda živi u Beogradu i opisala je Srbe u 10 kratkih, ali bolno istinitih rečenica

japanka
Foto: Shutterstock

Prečesto o sebi volimo da mislimo kao najboljima, najlepšima, najjačima, najpametnijima… Često se zanosimo i da smo najbolji domaćini, koji znaju da uživaju u životu kao niko drugi.

Objektivna mišljenja sa strane prihvatamo samo ako se nama sviđaju, a itekako ume da nas zaboli kada se čuje neki loš komentar.

A najviše boli kada je istinit.

Baš to se desilo na susretu „Srbija i Japan na mostu svakodnevice“, održanom u Nišu 3. jula, na kom je jedna Japanka, koja godinama živi u Beogradu, izlagala svoje viđenje našeg naroda na osnovu ličnog iskustva, a prenosi portal Noizz.

„Uvek drugi kriv“, „psuje puno, mada baba“, „pljuni pljuvačku napolje“, „ne može da ćuti i čeka“ – samo su neka od njenih zapažanja, formulisana vrlo sažeto i jednostavno.

Što bi se reklo – pravo u metu.

Fotografija video-bima sa ovog događaja, na kojoj se vidi spisak navika u Srbiji koje prosečnom Japancu, po mišljenju autorke, mogu biti čudne, brzo je planula na Twitteru.

Kako zaključujemo iz najave ovog događaja, o svakodnevnom životu Japana i Srbije, govorile su Kanoko Tsuda, koja već dugo živi u Beogradu, kao i Brankica Takahaši, koja godinama živi u Tokiju.

„Njih dve će razgovarati o sličnostima i razlikama između ovih zemalja i naroda. Istorija Srbije i istorija Japana isprepletale su se tek u prošlom veku. Iako su se borile na različitim stranama u najvećem ratu do sada, u ovim zemljama vlada međusobno poštovanje od početka uspostavljanja diplomatskih odnosa do danas“, najavljeno je.

A što se tiče zapažanja kojima nas je „počastila“ Kanoko, mnoge su razbesnele cenjene korisnike interneta, kao da nisu realne i istinite. Mnoge su, naravno, i nasmejale. Iz istog razloga.

„Pas gazda ne pokupi kaka“, „pljuni pljuvačku napoje“, „Čisti nos: oduvaj dah od nosa“, „Ne može da ćuti i čeka“, „neko uvek skoči red“, „žaliju se puno u opšte“, „uvek drugi kriv“, „psuje puno, mada baba…“, a psovke obuhvataju „majka, sunce, familija, sestra, tetka“.

Navedene su još dve zamerke: „ne zanima drugima“ i „ne radi odmah: sutra, saću“ (odnosno „sad ću“).

Japanski grad Hofu obožava Srbiju: Posadili srpske šljive u dvorišta svih 28 škola

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link