Magazin

Napola obešena Megi: Škotlanđanka koja je preživela vešanje

megi dikson
Printscreen

Margaret Dikson rođena je u Edinburgu, a istorija ju je zapamtila kao ženu koja je preživela vešanje 1721. godine, zbog zločina prikrivanja trudnoće u slučaju mrtvog deteta.

Postoji mnogo varijacija u priči o Megi, ali sve dele iste osnovne detalje.

Megi, nakon što se zbog slobodnijeg životnog stila rastala od muža, morala je pronaći posao kako bi preživela, zbog čega se preselila u Borders. Zaposlivši se u lokalnom pabu kao konobarica, između sina vlasnice paba i Megi rodila se strast i nedugo potom heroina ove priče ostala je u drugom stanju.

Ne želeći da ugrozi svoj položaj na poslu, od svih je krila trudnoću.

Dete je bilo slabo i nezdravo i umrlo je nekoliko dana nakon preranog rođenja. Megi, ne želeći da bude uhvaćena, nije bila u mogućnosti da detetu upriliči odgovarajuću sahranu, zbog čega je odlučila je da telo bebe odbaci u obližnju reku Tvid.

To malo telo otkriveno je od strane lokalnog ribara kasnije tog dana, nakon što se spustilo niz reku.

Sve sumnje ukazivale su na Megi i ona je vraćena u Edinburg da joj se sudi za zločin prikrivanja trudnoće.

Nakon vešanja, 2. septembra 1721. godine, Megi je proglašena mrtvom na vešalima, a njeno telo prebačeno u drveni kovčeg. Njena porodica je poželela da bude sahranjena u njenom parohijskom dvorištu u Maselburgu, šest milja dalje.

Jeftini drveni pogrebni sanduk, u kojem je trebalo da bude sahranjena, imao je rupe i propuštao je vazduh, a u kombinaciji sa truckanjem kolica duž kaldrmisanih ulica Megi se probudila, na zaprepašćenje svoje porodice.

Zakon je ovo smatrao Božjim činom, vraćajući Megi iz mrtvih, zbog čega je pomilovao njene zločine.

Iako slaba i jedva svesna, Megi se izvukla. Njen muž je obnovio svoju naklonost prema njoj i vratio je kući. Megi je živela još 40 godina, imajući još nekoliko zakonite dece. Stanovnici Edinburga gledali su je sa strahopoštovanjem i zvali su je „napola obešena Megi“ kada bi prošla pored njih na ulici.

Njeno ime i dalje živi kroz naziv jednog poznatog paba u starom delu grada.

Izvor: Scotsman.com

Angela je žena-zmaj, 33 godine uspešno vodi pilanu, a muške kolege nisu joj do kolena

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link