Magazin Putovanja

Najkraća ulica na svetu ima samo 2 metra – dovoljno da u nju stane hotel

najkraca ulica na svetu
Foto: Guinness World Records

Smešten u idiličnom selu severne Škotske, slikoviti primorski grad Vik ima bogatu prošlost kao nekadašnje vikinško selo, koje je ponosno nosilo titulu jedne od najprometnijih luka u Evropi tokom 19. veka.

Grad je bio poznat i po tekstilnoj industriji, a nekada je imao i sopstvenu fabriku vune.

Ali, uprkos tome, on danas mirno spava, a svetska javnost ga je pobliže upoznala 2006. godine, kada je Ginisova knjiga rekorda zvanično priznala gradski „Ebenezer plejs” kao najkraću ulicu na svetu.

Ulica koja je u Ginisovoj knjizi rekorda priznata kao najkraća na svetu duga je samo dva metra i prosečnoj odrasloj osobi treba samo tri koraka da je pređe. Nalazi se u škotskom gradu Vik i zauzima ga jedna zgrada – uski kraj legendarnog Hotel Mackays.

Sajt hotela objašnjava poreklo čudne ulice, otkrivajući da je imanje 1883. godine izgradio bogati Aleksandar Sinkler nakon što se vratio u Škotsku iz Amerike. Navodi se da je tadašnji lokalni savet Sinkleru naložio da „kraći deo zgrade nazove jer su je smatrali ulicom”.

Naime, s obzirom na to da lokalni zakon nalaže da svaki zid u gradu koji ima vrata ili prozor mora biti posebno označen kao ulica, nadležni su naložili vlasniku hotela da na njegovoj najkraćoj strani postavi tablu „Ebenezer Place“, što se i zvanično desilo 1887. kada je proglašena kao ulica.

najkraca ulica hotel
Foto: Google maps

Od te godine naziv „Ebenezer Place“ počinje da se pojavljuje na mapama gradova. Ali uprkos činjenici da je znak postavljen davne 1887. godine, Ginisova knjiga rekorda je konačno proglasila ulicu najkraćom na svetu tek 28. oktobra 2006. godine.

Suvlasnica hotela Eli Lamont, koja vodi ovo mesto sa suprugom Marejem, rekla je medijima da imaju mnogo gostiju koji su fascinirani svetskim rekordom.

Ovaj prelepi škotski grad danas se može pohvaliti bogatom kulturnom scenom sa pozorištem i brojnim umetničkim galerijama koje prikazuju lokalna i nacionalna umetnička dela. Svake godine, Vik je domaćin „Vick Gala Week“, nedelje događaja koja uključuje koncerte, izložbe, sportske događaje i tradicionalne festivale.

Grad je takođe domaćin najsevernijeg motociklističkog događaja u Velikoj Britaniji, „Nordkapp Enduro“, koji privlači vozače iz celog sveta. Vick je takođe korišćen kao lokacija za snimanje nekoliko filmskih i televizijskih produkcija, uključujući globalno poznatu Netfliks seriju „Kruna“.

Izvor: Putni kofer

Pab svakog gosta časti besplatnim pivom, ukoliko uspe da dopešači do njega (FOTO, VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link