Magazin

Neobičan aerodrom koji zavisi od plime i oseke, pista nestaje dva puta dnevno

62448907-aerodrom-barra
Foto: Shutterstock

Ukoliko želite avanturu, onda je Škotska možda i idealna destinacija za sledeće putovanje.

Da bi zahtevno sletanje na pesak prošlo uspešno ne zavisi samo od pilota, pa osoblje mora dva puta dnevno s plaže da skuplja smeće koje je donela plima i pazi na urednost pista.

Možda nejneobičniji aerodrom na svetu nalazi se na ostrvu Bara u Škotskoj i jedino je mesto na svetu gde komercijalnim letom slećete na plažu. Nećete, naravno, leteti Erbasom, nego malim, posebno dizajniranim avionom koji može da sleti na pesak. I jasno, samo ako je oseka, piše Punkufer.

Već sam red letenja, koji zavisi od plime, čini ovaj aerodrom neobičnim osveženjem u avionskom saobračaju, u nekom romantičnom smislu, a jedinstveno iskustvo da doslovno s neba padnete u spektakularni škotski krajolik mora biti neverovatno.

Prometna linija

Na pesak u širokog plitkog zaliva Traigh Mhor na severnom delu ostrva Bara prvi avioni sleteli su u jun 1936. Danas je to jedna od najprometnijih lokacija kompanije Highlands and Islands Airports Ltd. s brojem putnika koji godišnje premašuje 14 hiljada.

Bara svaki dan ima dva dolazna leta iz Glasgova i dva odlazna za Glasgov.

Od ogromne je važnosti i za stanovnike ovog zabačenog ostrva u Spoljnim Hebridima, ali i za sve brojnije turiste koji dolaze da se dive njegovoj prirodi.

62448909-aerodrom-barra
Foto: Shutterstock

Pista pod morem – dvaput dnevno

Aerodrom Bara nalazi se na 1,5 metara nadmorske visine. Ima tri kratke uzletno-sletne staze označene drvenim stubovima i postavljene u trougao tako da se uvek može sleteti niz vetar.

Da bi zahtevno sletanje na pesak prošlo uspešno ne zavisi samo od pilota, već osoblje mora dva puta dnevno s plaže da skuplja smeće koje je donela plima i pazi na urednost pista. Jer ipak je ovo jedina plaža na svetu gde dvorac od peska može da izazove avionsku nesreću.

Iako aerodrom nema dozvolu za noćne letove, hitni letovi mogu poleteti i po mraku zahvaljujući posebnim vozilima koja osvetljavaju pistu i reflektujućim trakama na plaži.

Vetrokaz je znak

Kada je aerodrom zatvoren i nema letova, plaža je obična javna plaža i mesto za rekreaciju, šetnju pasa, skupljanje školjaka i surfovanje, a piste za sletanje postaju mesta za šetnju popularna i među domaćima i među turistima.

Jedino je važno, a i službeno se traži od svih posetilaca, da prate položaj vetrokaza koji najavljuje let i opasnost na plaži: spušten vetrokaz znači da je vazduh čist, a podignut – bežite, aerodrom je u funkciji.

Novi putnički aerodrom na 10 hektara gradi se u Vojvodini i tu u blizini ovog banatskog grada

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link