Magazin

Direktor Er Srbije ima rekordnu platu iz državnog budžeta, a vodi najvećeg gubitaša

air vucic i dankan
Foto: Printscreen / Collage

Dok se u Srbiji vodi polemika između sindikata i Vlade da li minimalna mesečna zarada može iznositi apsolutno nedovoljnih 39 hiljada dinara, postoje državni funkcioneri koji zarade nekoliko desetina takvih iznosa u toku samo jednog meseca.

Jaz između bogatih i siromašnih produbljuje se svakim novim danom prethodnih trideset godina, a kako koja politička partija osvoji vlast, automatski se javljaju novi pojedinci kojima se omogućuje bespoštedno bogaćenje preko leđa obespravljenog naroda.

Svi smo čuli za enormna mesečna primanja Dušana Bajatovića, za Danicu Drašković i njenu platu veću od 800.000 dinara koju prima kao zastupnik interesa države Srbije u okviru kompanije NIS. Takođe, tu je i Predrag Jovanović, direktor Agencije za kontrolu leta, sa mesečnim primanjima nešto manjim od pomenutih 800.000 dinara, a ne treba smetnuti da Jorgovanka Tabaković godinama prima oko 600.000 dinara mesečno na mestu guvernerke Narodne banke Srbije.

Kako piše portal Direktno, ako ste mislili da su ovo ljudi sa najvećim mesečnim primanjima pristiglim iz budžeta Republike, prevarili ste se.

Oni tvrde, da je pravi rekorder vrlo vešto skrivan. On nije ni državljanin Srbije, niti su mu prihodi deklarisani u srpskim registrima, a nije poznato ni da li plaća porez na dohodak u Srbiji.

Reč je o Dankanu Nejsmitu, direktoru kompanije “Air Serbia”, koja se nalazi u većinskom vlasništvu Republike Srbije, od čak preko 80 odsto. Široj evropskoj javnosti ovaj čovek je postao poznat kada je protiv njega i bivšeg direktora Etihada Hogana u Italiji pokrenuta istraga zbog velikih finansijskih malverzacija u Al Italiji.

U trenutku formiranja Er Srbije, naša država je zadržala vlasništvo nad 51 odsto kompanije, dok je 49 posto gotovo poklonjeno tzv strateškom Vučićevom partneru iz UAE – kompaniji Etihad. U međuvremenu, Republika Srbija je za gotov novac otkupila 30 odsto ranije poklonjenog udela i time postala apsolutni vlasnik više od 80 odsto kompanije.

Ipak, tako promenjena finansijska struktura nije uticala na promenu upravljačke strukture, pa je na čelu kompanije ostao Nejsmit kao formalni predstavnik Etihada?!

Pre njega na tom mestu bio je čuveni Dane Kondić, dvojni državljanin, koga su više zanimale slasti i poroci beogradskog noćnog života nego Er Srbija. Posle njegovog tihog odlaska (čitaj bekstva), na mesto direktora je došao dotadašnji finansijski direktor Dankan Nejsmit, koji ovu funkciju obavlja i sada.

dan_584x940
Foto: Printscreen

Iza svega ostaje pitanje, zbog čega je direktor jedne srpske državne kompanije – stranac, postavljen od druge firme i kako je to uopšte moguće uprkos važećoj pravnoj regulativi? Ako već to jeste, postavlja se pitanje zbog čega su njegovi prihodi tajna za poreske obveznike Srbije koji ga malo direktno, a malo indirektno plaćaju.

Kako i neupućeni posmatrači već znaju da Er Srbija nije poslovala pozitivno od svoga osnivanja i da svake godine poreski obveznici izdvajaju debele milionske iznose za njeno finansiranje, jasno je i da se plate zaposlenih (uključujući i menadžment) isplaćuju znojem svih građana.

Kolika je plata direktora Air Serbia prosti smrtnici naravno ne mogu ni da saznaju, jer taj podatak nećete naći ni u jednom zvaničnom državnom registru. Upućeni kažu između 15.000 i 50.000 evra!

Nije teško to ni proceniti, obzirom da obični članovi Izvršnog odbora kompanije, koji kao državljani Srbije imaju obavezu prijavljivanja svojih prihoda, primaju iznose od gotovo milion dinara mesečno. A direktor je ipak samo jedan, njegova ovlašćenja su svakako višestruko veća, a time i plata.

Što se tiče odgovornosti pak, tu stvar ne stoji baš tako. Od osnivanja Er Srbije do danas, kompanija je samo trošila državne dotacije ili uzimala kredite koje je država vraćala. Poslednji put od više desetina miliona evra da bi se Etihadu vratio kredit od 63 dolara miliona na kome je arapski partner na kamatama i proviziji zaradio čak 15 miliona evra?!

Ukupno je, od osnivanja i Vučićevih priča o kompaniji koja će zavladati ovim delom Evrope do kompanije koja nema avione ni za letnje čarter linije, država Srbija uložila, odnosno potrošila oko milijardu evra!

bin zajed 1
Foto: FK Crvena zvezda

Er Srbija miljardu evra, Beograd na vodi dve milijarde… PKB prodat za pola milijarde manje od cene… To je u najkraćem bilans saradnje Vučića i arapskih šeika.

Da li su baš sve milijarde evra završile u džepovima Bin Zajeda i ekipe ili se nešto zadržalo i u džepovima srpskih Zajeda neće jos dugo ostati tajna, piše Direktno.

Srbija ima spremne digitalne sertifikate o vakcinaciji, a Er Srbija digitalni pasoš

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link