Srbija Vesti

Srbija ima spremne digitalne sertifikate o vakcinaciji, a Er Srbija digitalni pasoš

Obrazovanje se ionako svelo na ubrzane kurseve posle kojih vam ostaju sertifikati o stečenom znanju. E pa nešto slično počelo je da se primenjuje u više zemalja sveta, među kojima je i Srbija, gde ćemo nakon vakcinacije, preležanog virusa ili negativnog PCR testa dobijati sertifikate koji će omugućavati našim građanima putovanja bez karantina.

Dobrodošli u „novu normalnost“

Svet ide ka toj famoznoj „novoj normalnosti“, a zapanjujuće je kako ljudi prihvataju svaki novi namet, prohtev i zahtev političara. U svet koji se poziva na sve moguće slobode, zaštite i prava suptilno se uvode sve strožiji propisi i pravila, a zapadna civilizacija je danas neuporedivo manje slobodna nego što je to bila u godinama nakon Drugog svetskog rata.

Gušenje u birokratiji koja uništava i jednu Evropsku Uniju, a onda i pojedinačno svaku od zemalja, dolazi nam u novom obliku. Srbija, kao i uvek, prva je u usvajanju svega što je loše ili makar moralno upitno, a dolazi sa Zapada.

Digitalni sertifikati o vakcinaciji

Ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma Tatjana Matić izjavila je da se naša zemlja već pripremila, te da su pripremljeni digitalni sertifikati o vakcinaciji koji će olakšati kretanje. Ona tvrdi da ovi sertifikati nisu kovid pasoši.

– To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili PCR test i negativni ste – izjavila je ministarka.

tatjana matić
Printscreen

Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

– To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem – dodala je Matićeva.

Jedna od opcija je, kaže, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije. Postojaće, dodaje, više opcija, prenosi N1.

Turska dozvoljava ulazak i bez PCR testa

Vakcinacija će izgleda biti početak i kraj priča o putovanjima ako izuzmemo Grčku, Tursku i Egipat.

– Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti – uverava ministarka uz napomenu da će se u Tursku moći i bez PCR testa.

Er Srbija u aprilu testira digitalne pasoše

Kompanija Er Srbija u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje sa testiranjem IATA digitalnog pasoša (“IATA Travel Pass”), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na COVID-19 ili vakcinacije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Er Srbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.

Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije istakao je ponos što će ova avio-kompanija među prvima uvesti ovakve dodatne putne isprave.

– Ponosni smo što ćemo među prvima u svetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbednosti, zdravlja i dobrobiti putnika. Ovo inovativno rešenje IATA je izvanredna inicijativa, koja će pružiti putnicima sigurnost da ispunjavaju sve potrebne uslove za ulazak u različite zemlje širom sveta.

generalni direktor er srbije
Printscreen

Dugujemo veliku zahvalnost Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ iz Beograda. Oni će biti direktno povezani sa IATA i bez njihove podrške i saradnje ovaj pilot-projekat ne bi bio moguć – izjavio je.

Digitalni kovid pasoš nema alternativu

“IATA Travel Pass” će omogućavati putnicima da skladište i upravljaju podacima u vezi sa rezultatima testa na COVID-19 na svojim telefonima, kao i da na bezbedan i siguran način dele svoj verifikovani status sa avio-kompanijom pre dolaska na aerodrom.

Ovaj digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa korona virusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta.

– Ponosni smo što radimo sa Er Srbijom na tome da “IATA Travel Pass” učinimo dostupnim u Evropi. Ovo je prvi korak ka tome da evropska i međunarodna putovanja tokom pandemije budu što ugodnija, pružajući ljudima sigurnost da ispunjavaju sve zahteve vlada za ulazak u države, a koja se tiču virusa COVID-19. Kako se granice budu otvarale, “IATA Travel Pass” će biti dodatno unapređen sa više mogućnosti da ispuni sve zahteve vlada za potvrdom testiranja ili statusa vakcinacije, a putnici Er Srbije će među prvima imati na raspolaganju ove usluge – izjavio je regionalni potpredsednik IATA-e za Evropu Rafael Švarcman.

Budućnost u koju verujemo: Beskontaktna putovanja

Putnici Er Srbije će biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš. Nakon testiranja i/ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca. “IATA Travel Pass” će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje.

Aplikacija kao sigurno mesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti, piše Ekspres.net.

Beskontaktna putovanja… Kako “zanimljivo” zvuči ta budućnost, zar ne!?

Korona virus: U Srbiji opet više od 3.500 zaraženih, nesuglasice u Evropi oko kovid pasoša

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

207 Shares
207 Shares
Share via
Copy link