Magazin

Najstarija osoba na svetu za 119 godina preživela 2 svetska rata, 2 nuklearke i 2 puta pobedila rak

Japanese-Woman-Turns-117-Years-Old-And-Extends-Record-For-Worlds-Oldest-Living-Person
Foto: Guinness World Records

Životni vek ljudi stalno se produžava, tvrde naučnici, ali svedoci smo da i veliki broj mladih svakodnevno umire iz najrazličitijih razloga. Žene dokazano žive duže od mušakaraca, no Srbi se generalno ne mogu naročito pohvaliti dugovečnošću.

Očekivani životni vek Srba je 73,3 dok se u istoj kategoriji za Srpkinje očekuje 78,5 godina. Japanci oduvek važe za narod sa izrazitim prosekom kada je životni vek u pitanju, u samom su svetskom vrhu godinama unazad, a sada je i potvrđeno da je Japanka Kane Tanaka najstarija osoba na planeti.

Tanaka je rođena davne 1903. godine i najstarija je osoba koja je ikada živela u Japanu, od kada se ova zanimljiva statistika prati. Ona je imala samo 11 godina kada je počeo Prvi svetski rat, a tokom trajanja Drugog svetskog rata zakoračila je u petu deceniju. Jasno je svima da je Kane doživela i preživela dva nuklearna napada i sve što je Japan snašlo u prethodnih gotovo 120 godina.

Supercentenarian-Kane-Tanaka-c1923
wiki

Ova fotografija je nastala 1923. kada je Tanaka imala 20 godina.

U svojoj 35. godini je pobedila tifus, u 45. rak, da bi istu dijagnozu ponovo prebolela u svojoj 103. godini. Rodila je četvoro dece, jedno je usvojila, a neke od njih je nadživela. Živa legenda sveta i Japana, Kane Tanaka je inspiracija za mnoge koji sumnjaju u snagu volje i želju za životom.

Izvor: Radioaktivni komarac

Zbog neuzvraćene ljubavi nije se kupao 68 godina, puši kravlju balegu i jede leševe životinja (VIDEO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link