Magazin

Island proglašen za najsigurniju zemlju sveta u 2023. godini, evo gde je Srbija

Island rejkjavik
Foto: Pixabay

Svake godine Institut za ekonomiju i mir kreira listu najsigurnijih zemalja sveta uzmajući u obzir brojne faktore, poput terorizma, stope kriminala i korupcije, a prema globalnom indeksu mira (GPI) za 2023. godinu, prvo mesto je zauzeo Island.

Od zemalja iz našeg okruženja, najbolje je pozicionirana Slovenija, dok se Srbija našla na ne baš slavnom 65. mestu.

GPI rangira zemlje prema velikom broju faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba.

Ovaj izveštaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu vođenu podacima o trendovima u miru, ekonomskoj vrednosti i načinu razvoja miroljubivih društava, prenosi 021.

Na prvo mesto ovogodišnje liste došao je Island. Čitaoci koji su pratili GPI tokom godina neće biti posebno iznenađeni – Island je svake godine bio na vrhu ankete još od 2008. godine.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najsigurnija zemlja na svetu.

Druga na listi bila je Danska, delom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mesta od ankete iz 2022. godine.

Bosna i Hercegovina našla se na 61. mestu, a kad se radi o zemljama Balkana najbolje pozicionirana na listi je Slovenija koja je na 8. mestu, Hrvatska je na 14. poziciji, a Severna Makedonija na 38. Crna Gora je na 45. mestu, a Srbija je zauzela 65. poziciju.

Nije svaka zemlja na svetu blagoslovljena niskim stopama kriminala i niskim nivoom korupcije.

Na drugom kraju spektra nalaze se zemlje koje pate od rata, opsežnog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini veoma nesigurnim. Tako su među najnesigurnijim Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan.

Izvor: 021, klix.ba

Finska najsrećnija zemlja na svetu, gde je Srbija prema najnovijem izveštaju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link