Magazin Svet

Island nastavio sa praksom lova na kitove, ove godine u sezoni ubijena 24

Kit skače
Foto: Getty Images

Urkos apelima brojnih organizacija za zaštitu životinja, ribari u nekim zemljama i dalje nastavljaju sa praksom lova na kitove, pravdavajući ju potrebom za hranom, ali i kulturom i tradicijom.

Jedna od tih država je i Island, u kojoj je sezona lova za za ovu godinu završena. Kako su saopštili lovci, stradala su 24 kita, dok je budućnost ove sve kontroverznije prakse neizvesna.

Kristjan Loftson, direktor Hvalura, jedine kompanije koja se još bavi kitolovom na Islandu, saopštio je da je kraj sezone lova na kitove za 2023. godinu, prenosi 021.

Lov na kitove
Foto: PA

Sezona je ove godine bila kraća pošto je u septembru trajala samo tri nedelje nakon što je u junu prekinuta na dva meseca.

Island je privremeno obustavio lov na kitove 20. juna na dva meseca, posle objavljivanja izveštaja koji je naručila vlada u kojem se zaključuje da korišćene metode lova ne poštuju zakon o dobrobiti životinja.

Island je jedna od tri zemlje, zajedno sa Norveškom i Japanom, koje i dalje praktikuju komercijalni lov na kitove, uprkos žestokim kritikama zaštitnika prirode i aktivista za prava životinja.

Izvor: 021, Beta

Turisti na Islandu smetaju kitovima, stvaraju im stres

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link