Magazin

Finska najsrećnija zemlja na svetu, gde je Srbija prema najnovijem izveštaju

finska deca
Foto: Shutterstock

Finska je proglašena zemljom sa najsrećnijim stanovništvom šestu godinu zaredom, pokazuje Svetski izveštaj o sreći.

Izveštaj, koji se bavio i efektima krize izazvane koronavirusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju naučnici u SAD-u na osnovu anketa Instituta Galup.

Prema njemu, nakon srećnih Finaca slede Danska, Island, Izrael, Holandija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland, prenosi 021.rs.

https://public.tableau.com/views/WorldHappinessReport2023/Figure2_1?:language=en-US&:embed=y&:embed_code_version=3&:loadOrderID=0&:display_count=y&:origin=viz_share_link

Među zemljama regiona najsrećnija je Slovenija na 22. mestu, Srbija je na 45. mestu, Hrvatska na 48, a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mestu, Bosna i Hercegovina na 71. mestu, dok je Kosovo 34. na listi.

Pri dnu lestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Avganistan i Liban dve su najnesrećnije zemlje sveta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Naučnici su rekli da je ljudska procena sreće ostala „veoma otporna“ uprkos pandemiji kovida 19, s globalnim prosecima u periodu od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama pre pandemije, od 2017. do 2019.

Izvor: 021.rs

Zbog ovih 10 izuma Danci su jedan od najsrećnijih naroda na svetu

45 Shares
Share via
Copy link