Ivan-Radonic---Tattoo-(3-of
Foto: Aleksandar Kamasi

Tetoviranje je među Novosađanima veoma popularno, gotovo među svim generacijama. Tattoo majstor iz Novog Sada, Ivan Radonić iz Novog Sada, prvu tetovažu uradio je još 2003. godine, a od tada je u njegovom studiju bilo mnogo Novosađana, ali i stranaca kojima se isplati da dođu ovde samo zbog tetovaže. Za devojke, kažu da su mnogo izdržljivije od muškaraca.

– Gotovo nikada mi se nije desilo da me devojka pita kad će biti gotovo, da se preznojava i traži pauzu. Nekako lakše podnose bol, i po izrazu lica mogu da primetim da im nije toliko strašno. Ima još jedno pravilo, što sitniji momak to je žilaviji, a oni krupni mišićavi, uglavnom se preznojavaju već nakon nekoliko minuta– kaže Ivan.

Jedan od najpopularnijih motiva je Petrovaradinska tvrđava i čuveni sat. Jedan od naših fanova, momak koji živi u Austriji, poslao nam je fotografiju stepenica i sata Tvrđave na svojoj nadlaktici. Posebno je zbog toga došao u Novi Sad.

tetovaza-tvrdjava
Tetovaža Petrovaradinske tvrđave

Kosturske glave, sat, razni likovi iz filmova i crtaća, neki su od popularnih motiva, međutim, najpopularnije tetovaže već godinama su one sa motivima rodoljublja i vere. Seoba Srba, hajduci, Kosovski boj, ikone, krstovi, četiri S i manastiri neki su od radova koje je Ivan u dosadašnjoj karijeri najčešće crtao.

– Ubedljivo najviše puta radio sam ikonu Bogorodice. Onda naravno sledi manastir Ostrog, sveti Nikola, Đorđe i razni drugi verski motivi. Ovo je naročito popularno među mlađim momcima, ali i starijim muškarcima koji su učestvovali u ratovima devedesetih – kaže tattoo majstor.

tetovaza-ivan.4
privatna arhiva

Poznate ličnosti često su uzor kada se radi o oblačenju, dijetama, načinu razmišljanja, ali i kada govorimo o tetovažama. Kada je Rijana uradila tetovažu zvezdica koje padaju, u toj godini, Ivan je imao pune ruke zvezdica. Još i danas neko zatraži tetovažu sličnu Bekamovoj, a pre nekoliko godina to je bila gotovo svakodnevna pojava.

Devojke najčešće rade inicijale, citate, interesantna slova, i neke sitnije simbole. Ipak, ima i onih neđto hrabrijih koje rade rukave, ili veće tetovaže na nekim drugim delovima tela. Šapice su jedno vreme bile pravi hit među damama, a ubedljivo najčešće ime koje devojke tetoviraju je ime partnera.

tetovaza-ivan
privatna arhiva

Kod Ivana u studiju nikad nije dosadno, Novosađani dolaze na konsultacije, donose predloge i zajedno sa njim dolaze do idealnog rešenja. Jedno je gotovo uvek sigurno, a to je da ko jednom uradi tetovažu, za mesec, dva, godinu ili 5 godina, opet će se vratiti po novu, još jednu, a onda možda i još jednu.

Pogledajte jezičke greške koje prave Novosađani

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here