Magazin

Sir sa živim crvima i jajašcima muva je zabranjen, ali brojni sladokusci uživaju u njemu (VIDEO)

sir sa crvima

Ginisova knjiga svetskih rekorda je sir casu marzu proglasila najopasnijim sirom na svetu jer sadrži crve i jaja muva koji mu daju posebnu teksturu.

Posebnu vrstu ovčijeg sira tradicionalno proizvode pastiri na Sardiniji. Sirne muve Piophila casei polažu jaja u pukotine koje nastaju u siru prilikom stajanja.

Crvi se izlegu i probijaju se kroz sir vareći pri tome proteine ​​i višak masnoća. Kad je sir spreman, za konzumaciju je dovoljno samo razbiti vrh koji je netaknut crvima i zagrabiti kašikom kremastu unutrašnjost, prenosi CNN.

Neki će pri tome pričekati da podstanari napuste sir, a drugi će ga konzumirati zajedno sa crvima objašnjavajući kako upravo oni daju posebnu aromu. Kažu da sir ima ukus koji podseća na mediteranske pašnjake, a njegova aroma će još satima ostati u ustima.

Upravo zbog njegove upitne zdravstvene ispravnosti, sir se ne može kupiti u slobodnoj prodaji koju je zakon zabranio, ali meštani i dalje uživaju u njemu.

Naime, zdravstveni stručnjaci ističu da bi crvi mogli preživeti u organima za varenje i stvoriti mikro perforacije u crevima, ali navodno nijedan takav slučaj nije još zabeleže, a da je povezan sa ovom vrstom sira.

Izvor: Klix

Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, a na njoj i jedan komšijski

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link