Magazin

Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, a na njoj i jedan komšijski

najbolji sirevi

Prema podacima koje je prikupio kulinarsko-gastronomski sajt Taste Atlas, objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini.

Na prvom mestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kom su posetioci spomenute stranice dali ocenu 4,68. Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mleka. Potiče iz okoline italijanskog grada Parme, odakle mu potične ime.

Sledi još italijanskih sireva – mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza, kao i grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocenu – 4,64.

Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski.

Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno pravi od sirovog kravljeg mleka. Ima jak ukus i kremastu teksturu.

Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim buradima. Nasečeni sir se posoli, stavi u drvenu burad, a zatim potopi u salamuru.

Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira.

Deseto mesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d’or s ocenom 4,54.

Izvor: Klix.ba, 021

Ovo je grad s najukusnijom hranom na svetu i gurmanski raj na zemlji (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link