Magazin

Najlon pijaca – na prodaju sve od igle do Facebook stranice

Možda je čudno što mnogi koji žive u Novom Sadu ne znaju kako je čuvena Najlon pijaca dobila ime. I dok se neki hvale kako svaki vikend idu na Najlon, drugi se pravdaju kako na ovoj pijaci nikada nisu bili. Zašto je baš ova novosadska pijaca toliko specifična?

slanina-domaca-najlon
Najlon subotom (od sada i petkom)

Prvobitno je nedelja bila rezervisana za Najlon pijacu, a danas se tamo ide i subotom, pa čak i petkom. Petak i subota su kao stvoreni za ženski šoping, a šta se tu sve može naći ne može se kupiti ni u jednom butiku. Što bi rekao jedan novosadski stilista najviše stila imaju Novosađanke koje se oblače na Najlonu.

Novosadske ulice preplavljene drogom

A šta se ovde prodaje i kupuje? Pa sve, bukvalno od igle do lokomotive, čak je bilo ljudi koji su ovde kupovali Facebook stranice. Za ovu pijacu dobro znaju i oni koji ne žive u Novom Sadu. O njoj su pisali različiti mediji, a postoji i Facebook stranica Najlon subotom (od sada i petkom) na kojoj možete videti sve apsurde Najlon pijace.

grilonke-najlon-pijaca
Najlon subotom (od sada i petkom)

Najlon pijaca je nastala spontano šezdesetih godina prošlog veka na desnoj strani Temerinskog puta. U prvo vreme činila su je dva reda na zemlji postavljenih najlona i novina, na koje su građani iznosili i prodavali istrošenu odeću i obuću, stare neispravne kućne aparate i nešto druge polovne robe.

Novi Sad: prošlost i sadašnjost na fotografijama

Premeštanjem na levu stranu Temerinskog puta Najlon pijaca je vremenom izrastala u pravu “buvlju” pijacu, sa širokom ponudom raznovrsne polovne robe, antikviteta, polovnih automobila, nameštaja, drvne građe, ogrevnog drveta, stoke i stočne hrane i kućnih ljubimaca.

najlon-pijaca
Najlon subotom (od sada i petkom)

Danas Najlon pijaca zauzima površinu od oko 38.000 m2 . Od ukupno 2871 prodajnih mesta, 509 je predviđeno za prodaju polovnih automobila, a u izgrađenim objektima u okviru pijace nalazi se 25 poslovnih prostora i 3 rashladne vitrine.

Na osnovu novog regulacionog plana Najlon pijaca je u toku 2003. i 2004. godine znatno proširena i izvedeni su obimni radovi na uređenju platoa, infrastrukture, izgradnji ulazno-izlaznih rampi, sagrađena su dva sanitarna čvora za zakupce i posetioce… U planu je i prilagođavanje okolnih ulica potrebama ove pijace, što se pre svega odnosi na znatno povećanje broja parking mesta za posetioce, kojih je danas nedeljom ponekad i više od 50.000 hiljada.

Zašto je Mika Antić bio zaljubljen u Novi Sad?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Eno ga prošle nedelje na Najlonu Pera Kojot – Suvi Genije, prodaje kockice za potpalu po akcionoj ceni od 150 dinara za pakovanje. Što ne bi bilo neobično ni sumLJivo, da nedelju dana pre toga nisu te iste kockice bile na rasprodaji u Uradi (se) sam, za 100 dinara po kutiji! Dakle logika prodam jeftino kupujem skupo (ili obrnuto, ko će ga znati), važi i na najlonu. A narod ko narod, veruje da je na Najlonu sve jeftinije čak i kad nije. Stojadinka ovce šiša, pripomaže ju Radiša, ovce bleju makaze zvekeću!

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
904 Shares
904 Shares
Share via
Copy link