Magazin Srbija

Istraga o Krušiku 2 godine u mestu, vlast Aleksandra Obradovića gura u zaborav

aleksandar obradović
Foto: Đorđe Đoković

Aleksandar Obradović, uzbunjivač koji je trebao da bude primer, ostao je usamljeni slučaj neverovatne hrabrosti i simbol otpora. Pokušaji da ga nagovore da se uključi u politiku prošli su bezuspešno.

Čovek koji je rizikovao sve da bi ukazao na korupciju ne sme da bude zaboravljen uprkos naporima vlasti da njegov podvig gurnu u zaborav.

Prenosimo deo teksta Vuka Cvijića objavljenog u štampanom izdanju NIN-a:

Krivični postupak protiv Aleksandra Obradovića počeo je političkom odlukom i sada je zamrznut na isti način. Tišina je prekrila ovaj predmet ali i interesovanje javnosti. Sudbina uzbunjivača koji je podneo ličnu žrtvu za opštu stvar, do koje je malo kome stalo, slika je naše stvarnosti.

Vlast i institucije pod njenom kontrolom na sve načine pokušavaju da gurnu u zaborav uzbunjivača Aleksandra Obradovića i koruptivne poslove oko Krušika i drugih fabrika vojne industrije, jer to je, očigledno najopasnija afera za vlastodršce. Više od dve godine je prošlo od kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal krajem decembra 2019. dalo nalog BIA, MUP i VBA da ispitaju poslovanje privatnih trgovaca sa Krušikom.

Njihov istražni posao je bio lak, jer se radilo o činjenicama koje je Obradović otkrio – da su postojali privilegovani trgovci bliski vlasti koji su u nekim slučajevima mine iz valjevske fabrike kupovali po ceni nižoj nego što je Krušik koštalo da proizvede te iste mine, a plaćali su uvek manje od državnog Jugoinporta SDPR.

Više hiljada dokumenata, koji se nalaze kod tužioca, od kojih su javnost, kao i čitaoci NIN-a, videli samo mali deo, dokumentovano su svedočanstvo o višegodišnjem izvlačenju novca iz Krušika. Međutim ništa se nije desilo više od dve godine. S druge strane, uzbunjivač Obradović sve vreme je pod odmazdom.

Protiv njega je pokrenut istražni postupak još pre dve i po godina, septembra 2019, zbog navodnog otkrivanja poslovne tajne, a zapravo je obelodanio koruptivne ugovore. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal koje vodi istragu protiv njega nema nameru da odustane, što bi bilo logično jer je poveden drugi predistržni postupak upravo zbog sumnji na koje je on ukazao. Advokat Vladimir Gajić, branilac Obradovića, kaže za NIN da je krivični postupak protiv njegovog klijenta u nekoj vrsti hibernacije.

– Mislim da je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal odavno završilo svoju istragu. Krivični postupak protiv Obradovića je počeo političkom odlukom. Sada je zamrznut na isti način. Da li će biti podignuta optužnica, odlučiće Aleksandar Vučić. Tišina je prekrila ovaj predmet i kada je u pitanju krivični postupak i kada je u pitanju interesovanje javnosti. Aleksandar se takođe povukao u tišinu.

Izvor: NIN

Uzbunjivač iz Krušika podržao blokadu u Beogradu – dočekali ga aplauzom

Čitajte Luftiku na Google vestima

140 Shares
140 Shares
Share via
Copy link