Magazin Svet

Kompanija Najk otkazala sponzorstvo trudnoj atletičarki, ona se osvetila istorijskim uspehom i svojim brendom patika

alison_feliks
Foto: Reuters

Najuspešnija atletičarka zbog trudnoće izgubila sponzore, postala rekorderka i pronašla „svoje mesto“ u istoriji sporta

Kada biznis, korporacija i kapitalistička mantra stanu nasuprot ljudskosti i talenta, ali i inata zbog učinjene nepravde, pravda nađe način da zadovolji nebesa i iskaže sve manjkavosti savremenog sveta.

Priča o najboljoj atletičarki u istoriji Sjedinjenih Američkih Država nauk je za sve one koji profitu i kapitalu daju prednost u odnosu na iskonske vrednosti i sam život.

Kada je Alison Feliks ostala u drugom stanju, kompanija Najk je odlučila da za neverovatnih 70 odsto umanji sponzorstvo ovoj vanserijskoj sportistkinji uz poruku: „Znaš gde ti je mesto, samo trči.“

Usred stresa koji je tih dana proživljavala, Alison se nosila sa rizičnom trudnoćom koja je dovela do hitne lekarske intervencije u sedmom mesecu zbog potencijalne opasnosti po njen i život njene bebe.

Ona je provela mesec dana na intenzivnoj nezi, ali je srećom porođaj i taj rizični period prošao bez težih posledica.

Samo dve godine kasnije, Alison se kvalifikovala za svoje pete Olimpijske igre ispred svoje ćerke koja ju je bodrila sa tribina.

Feliks je očekivano prekinula saradnju sa Najkom, te je odlučila da pokrene svoj brend sportske obuće, patika za trčanje, pod nazivom „Saysh one“.

Ona je na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupila u opremi na kojoj je pisalo „Znam svoje mesto“.

Osvojila je bronzanu medalju u trci na 400 metara i na taj način, sa svojih tada 35 godina, ušla u istoriju sporta kao atletičarka sa najviše olimpijskih odličja.

Ona je, na kraju, u Tokiju osvojila svoju jedanaestu olimpijsku medalju čime je prestigla Jamajčanku Merlin Oti koja je na olimpijskim igrama ukupno osvojila devet odličja, a ujedno je oborila i rekord Karla Luisa koji je u istoriji SAD-a do sada bio najuspešniji atletičar sa čak 10 medalja.

Pre nego se konačno penzionisala, ona je istrčala nekoliko trka i ove sezone koju je posvetila borbi za prava žena.

– Kao dete ni u najluđim snovima nisam zamišljala da ću imati ovakvu karijeru. Toliko sam zahvalna ovom sportu koji mi je promenio život. Dala sam sve što imam trčanju i prvi put nisam sigurna imam li šta još da dam. Želim da se oprostim i zahvalim sportu i ljudima koji su mi pomogliu da se odlikujem na jedini način na koji znam – poslednjom vožnjom. Ove sezone trčim za žene. Trčim za bolju budućnost svoje ćerke. Trčim za sebe – napisala je ona na svom Instagramu u aprilu ove godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Allyson Felix (@allysonfelix)

I pored toga što je najuspešnija atletičarka u istoriji, ona je na ličnom primeru osetila svu nepravdu sa kojom se svakodnevno suočavaju žene širom sveta zbog svojih želja da se osim profesionalno, ostvare i u ulozi majke.

„Koristila sam svoj glas i izgradila ovu kompaniju za vas. Tako da nikada ne morate da trenirate u 4:30 ujutro, dok ste u petom mesecu trudnoće, krijući trudnoću od svojih sponzora“, kazala je jednom prilikom legendarna Alison Feliks.

Vedrana Rudan: Brak je legalizovana doživotna robija za žene

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

44.4K Shares
44.4K Shares
Share via
Copy link