Magazin

Običaji su oduvek krasili srpski narod, a ovo je jedan od bizarnijih

Između ostalog, Srbiju odlikuju neobični rituali i običaji, koji se razlikuju od regije do regije. Oni su se uglavnom prenosili s kolena na koleno, pa su neki preživeli i do danas.

Oduvek su Srbi verovali u natprirodno, a pored simpatičnih i intrigantnih običaja, postoje i oni od kojih prolaze trnjci kroz kičmu.

Kako bismo vam dočarali i približili neke od tih verovanja, obišli smo jedno selo u rasinskog okrugu i zaista čuli jezive priče.

Najmorbidnije od svih svakako su one koje se odnose na rituale prilikom sahranjivanja bližnjih. Pošto je u selima običaj, a i često moranje, da članovi rodbine i prijatelji pripremaju (kupaju, briju, oblače) pokojnika pred sahranu, pitali smo jednog starijeg gospodina postoji li neki poseban običaj koji oni praktikuju.

Postavivši ovo pitanje, nismo ni slutili da ćemo dobiti odgovor koji če nam naterati žmarce niz kičmu:

– Ja sam sahranio i ispratio mnoge od njih. I prijatelje i rodbinu, i svoje roditelje. Znate kako to ide na selu, sve sami radimo i sređujemo pred ukop – kaže nam ovaj raspoloženi dekica i nastavlja:

– Ja svakog ubodem iglom u petu. Boga mi svakog, ma koliko mi blizak ili nepoznat bio. To je neki starinski običaj. Naši stari su govorili da ako probodeš čoveka bilo gde u telu on se neće vratiti na ovaj svet kao utvara ili vampir – sledio nas je ovaj čovek koji nastavlja objašnjenje ovog jezivog rituala:

– Kada ga okupamo i postavimo na krevet ja ga malo bocnem. Doduše, ne rade to mnogi. Jer sada svi primaju injekcije i bili su izbodeni milion puta u životu. Ranije je to bio problem. Ljudi nisu išli lekaru i nisu bili ubodeni ni jednom u životu i zato su ustajali nespokojni i plašili žive – završava nam on svoju priču.

Izvor: Espreso

Prirodna bogatsva u Srbiji o kojima ništa ne znamo

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

88 Shares
Share via
Copy link