Novi Sad Uncategorized

Mesta gde je vreme pretvoreno u prostor: Najbolji muzeji Srbije

Noć muzeja je najveća muzejska inicijativa i događaj tog tipa na teritoriji Srbije. Manifestacija je ove godine organizivana četvrtu godinu za redom i trajala je od 14. do 20. maja. Tema manifestacije svake godine je različita.

Ovogodišnja je bila Hiperpovezani muzeji. Novi pristupi, nova publika. Ta hiperpovezanost teži da se muzeji svojom tradicionalnošću uklope u moderne tokove tehnologije, u telekomunikacijsku sveopštu povezanost. Ona približava muzej modernom vremenu i toku.

„Muzeji za 10“ su obuhvatili ove godine više od 75 muzeja i srodnih institucija, kroz 44 grada. Cilj je da se svake godine sve više povećava broj posetilaca, koji je ovoga puta dostigao cifru od oko njih 200.000.

Ukoliko niste imali priliku da i vi udarite recku na ovaj rekordni broj, toplo vam preporučujemo da se na vreme spremite za sledeću godinu, a evo nekoliko njih koji još uvek čekaju na vas.

Istorijski muzej Srbije

Posle nekoliko faza prilikom otvaranja ove ustanove kulture od nacionalnog značaja, Istorijski muzej je uspeo da održi svoj cilj i napore da se sačuvaju, dalje istražuju i stručno i naučno obrađuju materijalna svedočanstva istorije Srbije.

Istorijski muzej poseduje brojne zbirke i fondove, kao i stalne postavke. Nakon više od pola veka postojanja, Muzej se može pohvaliti reprezentativnim izložbama, koje su bile organizovane na teritoriji Srbije, pa i u gradovima širom Evrope i SAD-a. Neke od izložbi koje su dobile veliku pažnju bile su: Dinastije Obrenovića – iz zaostavštine (1966), Prvi srpski ustanak i obnova srpske državnosti (2003), Ikona – srpska istorijska i duhovna slika (2011), Mihajlo Pupin – od fizičke do duhovne realnosti (2015)…

Ovakav rad Muzeja ovekovečen je brojnim nagradama, između ostalih i Vukova nagrada 1997.

Izložbe koje su bile aktuelne tokom nedelje Muzeji za 10 i Noći muzeja, dostupne su i ovih dana:

Srbija 19 godina od 1999 – I dok su bombe padale – realizuje se povodom godišnjice NATO bombardovanja. Autori izložbe su Tijana Jovanović Češka i dr Dušica Bojić, dok dizajn postavke podpisuje Izabela Martinov Tomović. Izložba obuhvata umetnička dela Vladimira Veličkovića, koji je Muzeju poklonio sliku iz svog ciklusa “Moja zemlja koje više nema”, i Biljane Willimonov, koja je takođe poklonila svoje slike iz ciklusa “Zbogom pameti”.

Oba umetnika se ovim svojim radovima nalaze u srcu bombardovanja, u trenutku koji je počeo da menja istoriju i lice Srbije, na početku raspada zemlje. Sama postavka odaje utisak stvarnog zbivanja bombardovanja, prikazano je veoma suptilno, a jako osećanje nemoći i nepravde u kojoj se nađe jedan običan čovek, svaki čovek.

Smrt Karađorđa Petrovića – postavka povodom obeležavanja dvestote godišnjice od ubista vožda Karađorđa, realizovana uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja. Autori su Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica, dizajn Izabela Martinov Tomović.

Izložba prikazuje vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, a posebno i voždov tragičan kraj. Postavka dočarava stanje u beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804, razvoj ustanka i njegov slom 1813, i posebno se osvrće na događaje i okolnosti koje su dovele do ubistva Karađorđa 1817.

Voždov gorostasni portret koji dominira prostorijom u kome je izložba postavljena, dočarava njegovu veličinu, moć i naslućuje sve one događaje koji su se desili za njegova života. On nosi veličinu ustanka jednog naroda, političkih previranja unutar države koja želi da se suprotstavi jednom dominantnom carstvu i slom jedne želje da se vrati moć koja je nekad postojala.

Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju – savremeni multimedijalni projekat, podstaknut obeležavanjem sto šezdesete godišnjice od rođenja slavnog naučnika. Autor izložbe je Štefica Radmanović, dok je dizajnom rukovodio Borjan Pobrić.

Izložba glorifikuje zasluge ovog velikog naučnika, dobrotvora, autora prvih naučnih radova iz astrofizike. Đorđe Stanojević je autor i najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba – “Ciganče sa violinom”. Zahvaljujući njegovom zalaganju, Beograd je dobio termoelektranu 1893, samo 12 godina kasnije od stvaranja prve takve u svetu.

Takođe je zaslužan i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristile Teslin polufazni sistem na Đetinji, Vučjanki, Nišavi i drugim rekama, od kojih su brojne u upotrebi i danas.

Prikaz veličanstvenog dela Đorđa Stanojevića je iznenađujuć, verovatno nepoznat mnogima i ostavlja pitanje njegove veličine i granica do kojih je on dolazio u saznanju u nauci, astrologiji i društvu. Posebnost ove izložbe čine i projekcije koje dočaravaju progres jedne epohe u društvu i privredi.

Galerija Doma Vojske Srbije

Od svog osnivanja 1945. godine, Galerija Doma Vojske Srbije nastoji da svojoj publici prikaže raznovrstan program izlagača sa čitave teritorije Srbije i Evrope. Neki od značajnijih ili su: Galerija slika “Sava Šumanović” iz, Galerija Matice srpske Novi Sad, Istorijski muzej Srbije, Gradski muzej Vršac, Narodni muzeji iz Niša, Zrenjanina, Požarevca i mnogi drugi.

Galerija je osnovana na inicijativu Branka Šotre, prvog posleratnog rukovodioca te ustanove, poznatog likovnog stvaraoca i osnivača Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu.

Izložba koja je dobila dalekosežne odjeke i utiske od svoga postavljanja jeste izložba pod nazivom Dijanina deca.

Dijanina deca je i ime dokumentarca na osnovu kojeg je rađena ova postavka. Govori o dobrotvorki Dijani Budisavljević, koja je spasila oko 7.500 dece iz koncentracionog logora Jasenovac, Ovo je ujedno i najveća akcija spasavanja dece iz logora tokom Drugog svetskog rata.

Autorka izložbe Slađana Zarić je ujedno i autorka dokumentarca. Ona je na otvaranju izložbe govorila o značaju ovakvog projekta i njegovog cilja:

Zajedno sa Ministarstvom odbrane i RTS-om odlučila sam da napravimo jedan projekat, a da to ne bude samo dokumentarni film, već da to bude i izložba, jer smo hteli da Dijanu Budisavljević približimo svakoj kući, svakoj đačkoj klupi, o Dijani sve više pričamo. Priča o Dijani Budisavljević je ujedno priča o ljudima koji su najtežim vremenima uspeli da budu ljudi, koji su bili ono što je nekada najteže – biti čovek.

Galerija Matice srpske – Novi Sad

Galerija Matice srpske predstavlja jedan od najbogatijih muzeja u zemlji. Građom koja obuhvata period od XVI do XXI veka, ona ilustrujuje naše kulturno nasleđe i tradiciju, sa stalnom težnjom da istakne značaj srpske umetnosti i nacionalne kuture u evropskom kontekstu.

Tokom desetodnevne manifestacije, posetioci ove galerije mogli su da prisustvuju posebnim programima. Neki od najzanimljivijih bili su Kustoske priče, Stručno tumačenje izložbe “Kroz objektiv: Galerija umetnost, publika”, Kreativna radionica za decu “Oživimo Trg galerija”, Otvoreni atelje…

Pored stalnih postavki Galerije, aktuelna je i izložba “Majska skupština – 170 godina kasnije”. Njom se obeležavaju dva jubileja – 200 godina od rođenja Pavla Simića i 170 godina od održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima 1848. godine i nastanka slike “Srpska narodna skupština 1. maja 1848.”.

Slika je popularno nazvana “Majska skupština” i predstavlja vizuelni momenat najznačajnijeg političkog događaja XIX veka u životu srpskog naroda u Austrijskom carstvu.

10 najposećenijih muzeja na svetu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

174 Shares
174 Shares
Share via
Copy link