Putovanja Top 10

10 najposećenijih muzeja na svetu

Najveći i najpoznatiji muzej na svetu, nije ujedno i najposjećeniji. Ipak, u Evropi je i dalje broj jedan, a prošle godine privukao je 7 miliona i 400 hiljada ljudi, uprkos činjenici kako je poseta opala za značajnih 14,9 posto.

Međunarodna neprofitna organizacija Themed Entertainment Association u javnost je izašla s rezultatima koji se tiču posećenosti muzeja u 2016. godini. Prošle godine muzeje je ukupno posetilo 107,8 miliona ljudi, što je 1,3 miliona više nego godinu pre. Među prvih deset muzeja najviše je azijskih, severnoameričkih i evropskih.

10. Galerija Tate Modern, London

Galerija čuva kolekciju britanske umetnosti od 1500. godine pa sve do današnjih dana, a prošle godine zabeležila je veliki rast broja posetioca. Naime, izložbe u Tateu je razgledalo čak 23,9 posto ljudi više nego 2015. godine.

9. Vatikanski muzeji, Vatikan

Muzeji koji čuvaju neka od najpoznatijih renesansnih dela, kao i kolekcije koje su nadopunjavali različite pape, popularni su već više decenija. No, i oni beleže maleni rast, od 1,1 posto.

8. Nacionalna galerija, London

Smeštena na trgu Trafalgar u Londonu, Nacionalna Galerija se prošle godine pokazala pravim mamcem za ljubitelje umetnosti, jer je njenim hodnicima prošetalo više od 6 miliona posetilaca.

7. Muzej nauke i tehnologije, Šangaj

Moderni i ogromni muzej koji se prostire na 65 hiljada kvadratnih metara, zabeležio je rast broja posetioca za 6,2 posto.

6. Britanski muzej, London

Smešten u četvrti Bloomsbury, Britanski muzej poseduje ogromnu zbirku artefakata i svetske umetnosti, pa nije ni čudo kako posetioci ovdje vole da provedu ceo dan.

5. Metropolitan muzej, New York

Najveći muzej u SAD-u i treći najposećeniji u istoj državi, ove se godine našao na petom mestu.

4. Nacionalni muzej prirodne istorije, Washington

Ako ste popularniji od Metropolitana, znači da stvarno vredite, a ovaj muzej u glavnom gradu Sjedinjenih Država zabeležio je rast od 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

3. Louvre, Pariz

Najveći i verojatno najslavniji muzej na svetu, nije ujedno i najposećeniji. Ipak, u Evropi je i dalje broj jedan, a prošle godine privukao je 7 miliona i 400 hiljada ljudi, uprkos činjenici kako je poseta opala za značajnih 14,9 posto.

2. Nacionalni muzej vazduhoplovstva i svemira, Washington

Muzej koji broji hiljade eksponata, uključujući i avion braće Wright s početka 20. veka i komandnu ploču Apolla 11. Nije onda čudno kako ga je prošle godine posetilo čak 7 miliona i 500 hiljada osoba.

1. Nacionalni kineski muzej, Peking

I pobednik se nalazi u Kini! 7 miliona i 550 hiljada duša prošle je godine obišlo ovaj muzej, osnovan 2003. godine. On je nastao spajanjem Nacionalnog muzeja kineske istorije i Nacionalnog muzeja kineske revolucije, smestio se na trgu Tiananmen, a prošle godine je zabeležio rast poseta od 3,6 posto.

Ovo je 20 najposećenijih gradova na svetu

OGLAS

PARTNERI SAJTA


15 Shares
Share via
Copy link