Putovanja Top 10

10 najposećenijih muzeja na svetu

Najveći i najpoznatiji muzej na svetu, nije ujedno i najposjećeniji. Ipak, u Evropi je i dalje broj jedan, a prošle godine privukao je 7 miliona i 400 hiljada ljudi, uprkos činjenici kako je poseta opala za značajnih 14,9 posto.

Međunarodna neprofitna organizacija Themed Entertainment Association u javnost je izašla s rezultatima koji se tiču posećenosti muzeja u 2016. godini. Prošle godine muzeje je ukupno posetilo 107,8 miliona ljudi, što je 1,3 miliona više nego godinu pre. Među prvih deset muzeja najviše je azijskih, severnoameričkih i evropskih.

10. Galerija Tate Modern, London

Galerija čuva kolekciju britanske umetnosti od 1500. godine pa sve do današnjih dana, a prošle godine zabeležila je veliki rast broja posetioca. Naime, izložbe u Tateu je razgledalo čak 23,9 posto ljudi više nego 2015. godine.

9. Vatikanski muzeji, Vatikan

Muzeji koji čuvaju neka od najpoznatijih renesansnih dela, kao i kolekcije koje su nadopunjavali različite pape, popularni su već više decenija. No, i oni beleže maleni rast, od 1,1 posto.

8. Nacionalna galerija, London

Smeštena na trgu Trafalgar u Londonu, Nacionalna Galerija se prošle godine pokazala pravim mamcem za ljubitelje umetnosti, jer je njenim hodnicima prošetalo više od 6 miliona posetilaca.

7. Muzej nauke i tehnologije, Šangaj

Moderni i ogromni muzej koji se prostire na 65 hiljada kvadratnih metara, zabeležio je rast broja posetioca za 6,2 posto.

6. Britanski muzej, London

Smešten u četvrti Bloomsbury, Britanski muzej poseduje ogromnu zbirku artefakata i svetske umetnosti, pa nije ni čudo kako posetioci ovdje vole da provedu ceo dan.

5. Metropolitan muzej, New York

Najveći muzej u SAD-u i treći najposećeniji u istoj državi, ove se godine našao na petom mestu.

4. Nacionalni muzej prirodne istorije, Washington

Ako ste popularniji od Metropolitana, znači da stvarno vredite, a ovaj muzej u glavnom gradu Sjedinjenih Država zabeležio je rast od 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

3. Louvre, Pariz

Najveći i verojatno najslavniji muzej na svetu, nije ujedno i najposećeniji. Ipak, u Evropi je i dalje broj jedan, a prošle godine privukao je 7 miliona i 400 hiljada ljudi, uprkos činjenici kako je poseta opala za značajnih 14,9 posto.

2. Nacionalni muzej vazduhoplovstva i svemira, Washington

Muzej koji broji hiljade eksponata, uključujući i avion braće Wright s početka 20. veka i komandnu ploču Apolla 11. Nije onda čudno kako ga je prošle godine posetilo čak 7 miliona i 500 hiljada osoba.

1. Nacionalni kineski muzej, Peking

I pobednik se nalazi u Kini! 7 miliona i 550 hiljada duša prošle je godine obišlo ovaj muzej, osnovan 2003. godine. On je nastao spajanjem Nacionalnog muzeja kineske istorije i Nacionalnog muzeja kineske revolucije, smestio se na trgu Tiananmen, a prošle godine je zabeležio rast poseta od 3,6 posto.

Ovo je 20 najposećenijih gradova na svetu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

15 Shares
Share via
Copy link