Kafane i restorani u Beogradu od vajkada su važna mesta okupljanja. Ljudi u njih dolaze ne samo da bi jeli, već i da bi uživali u društvu, dobroj živoj muzici i vrhunskom provodu. Glavni grad Srbije nadaleko je poznat po bogatoj ponudi restorana. Ima ih preko 2.500, najviše onih koji pripremaju jela nacionalne kuhinje. Tu su i restorani italijanske, francuske, grčke, ruske, španske, meksičke, kineske, indijske i mnogih drugih kuhinja cenjenih širom sveta.

U Beogradu postoji i mnoštvo specijalizovanih restorana za koje bismo dali preporuke, među kojima su posebno popularni riblji restorani. A kako odabrati i preporučiti restoran? Na to je pitanje teško dati odgovor, jer je izbor zaista impresivan. Mi ćemo vam predložiti neke od najboljih. Na našem spisku je 20 restorana u Beogradu, a zbog dužine, tekst je podeljen na 5 strana, pa je na na svakoj stranici 4 restorana.

Ambar

Restoran Ambar
Restoran Ambar

Kajmak bar, meso pečeno na listu vinove loze i ćumuru, slanina sa suvim šljivama, pečena jagnjetina i prasetina, a za dezert šnenokle i koh. Sve ovo možete probati u restoranu balkanske kuhinje Ambar. Za goste koji vole dobru kapljicu – više od 30 vrsta rakija i odlični kokteli bazirani upravo na toj rakiji. Takođe, ovde se spravljaju i kokteli od piva i domaćeg soka od zove ili mente. Ambar je inače ispostava istoimenog restorana u Vašingtonu i dočaraće vam izgled i atmosferu jednog našeg restorana u Americi. Nalazi se tik uz reku Savu, u Karađorđevoj ulici, u sklopu Beton hale.

Careva Ćuprija

Careva Cuprija
Restoran Careva Ćuprija

Ovo je još jedan u nizu beogradskih restorana sa tradicionalnim srpskim jelovnikom. Izbor jela je zaista ogroman – od raznih predjela i kuvanih jela, preko specijaliteta spremljenih ispod sača, do pečenja i roštilja. U vinskoj karti nalazi se preko 150 vrsti vina, kako domaćih, tako i stranih. Restoran Careva Ćuprija jedan je od najstarijih ugostiteljskih objekata u srpskoj prestonici koji još uvek radi. To je danas ekskluzivno mesto prelepog enterijera u kombinaciji drvo – kamen, koga krase brojne umetničke slike i skulpture. Nalazi se na Bulevaru Vojvode Mišića, između Topčidera i Mosta na Adi.

Caruso

Restoran Caruzo
Restoran Caruzo

U ovom restoranu meni se zasniva na nacionalnoj, balkanskoj i mediteranskoj kuhinji. Ponuda vina je izvanredna, kao i ponuda žestokih pića, među kojima se, osim nekih skupocenih stranih, izdvajaju rakije pečene u manastiru Kovilj. Međutim, nije Caruso samo poznat po svom bogatom meniju. Ono što ga čini jedinstvenim jeste pogled. Restoran se nalazi preko puta hotela Moskva na Terazijama, na 8. spratu jedne zgrade, pa se iz njegove unutrašnjosti vidik širi ka Terazijskom platou, ka Mostu na Adi, ka ušću beogradskih reka Save i Dunava i dalje prema Zemunu.

Casa Nova

Restoran Casa Nova

Ovaj restoran svoju gastronomsku ponudu bazira na italijanskim i francuskim specijalitetima. Ovde se pripremaju odlična piletina, ćuretina, bifteci, specijaliteti od ribe, razne paste, vrhunske salate. Preporuka kuće: „Sicilijanski točak“, „ Biftek u sosu od gorgonzole“, „Peper stek“. Od poslastica treba izdvojiti palačinke pripremljene i filovane na raznorazne načine. Asortiman vina obuhvata razne vrste domaćih, italijanskih, francuskih, argentinskih, čileanskih i austrijskih vina. Ljubitelji žestoke kapljice biće oduševljeni vrhunskim domaćim rakijama – šljivovicom, dunjevačom, kajsijevačkom, rakijom od maline… Restoran Casa Nova nalazi se na Dorćolu, u Gospodar Jovanovoj ulici.

Potražite najbolje čarde na Dunavu

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here