Balkan Srbija

Nacionalni parkovi Srbije

Srbija je zemlja koja poseduje veliki prirodni potencijal. Bujne šume i redovi gusto zbijenih četinara, čist vazduh i veličanstvene panorame koje malo koga ostave ravnodušnim su deo onoga što vas očekuje u predivnim nacionalnim parkovima Srbije. Srbija se ponosi svojih nacionalnih parkova koji su stavljeni pod zaštitu države zbog svog velikog značaja. Nacionalni parkovi su domovi retkim i ugroženim vrstama biljaka i životinja, dok njihova neukrotiva priroda zadivljuje sve posetioce.

Nacionalni park Tara


Tara je planina srednje veličine i neizmerne lepote koja prosto pleni svojom jedinstvenošću i bogatom turističkom ponudom. Tara je jedna od retkih planina koje još uvek uspešno odolevaju rapidnoj urbanizaciji, tako da ovde još uvek možete pronaći pravu i netaknutu prirodu koja neukrotivo buja. Nalazi se na zapadu naše zemlje, dok planinska reka Drina koja protiče kroz najlepše delove Tare dodatno upotpunjuje celokupnu veličanstvenost ovog nacionalnog parka. Naša preporuka je da tokom boravka na Tari obavezno posetite neke od njenih fantastičnih vidikovaca, kao i jezera Perućac i Zaovine. Ono što je posebno karakteristično za ovaj nacionalni park je čuvena, edemska vrsta Pančićeva omoraka koja raste na Tari.

Nacionalni park Fruška Gora

Na severu naše divne zemlje nalazi se jedan od najlepših nacionalnih parkova Srbije, prelepa Fruška gora. Fruška gora je dom preko 100 vrsta biljaka, a istovremeno i životinjski svet ove planine je jednako raznovsran, bogat i zaista impresivan. Naša preporuka je obavezno posetite popularni etno kompleks Vrnička kula. Verujemo da će ovo etno-selo posebno oduševiti sve ljubitelje prirode i dobog zalogaja jer su specijaliteta restorana u Vrdničkoj kuli i više nego odlični. Nakon uživanja u dugim šetnjama i istraživanju bogatog billnog i životinjskog sveta, naša preporuka je da posetite neka do jezera ovog nacionalnog parka i čuvena izletišta Zmajevac i Stražilovo.

Nacionali park Šar-planina

Na prostoru Prizrena, Suve reke i Kosova i Metohije nalazi se čuvena i velika Šar- planina. Ovaj nacionalni park se prostire na impresivna 22 hektara površine na kojima raste više od 1800 biljnih vrsta, među kojima su mnoge retke i ugrožene. Ono što posebno izdvaja ovaj nacionalni park od ostalih jeste veliki broj različitih lepitira. Pored toga, Šar- planina je puna znamenitosti i značajnih objekata. Brezovica na Šar- planini je posebna atrakcija i mesto ovog nacionalnog parka i savršena je za sve ljubitelje zimskih sportova i aktivnosti.

Nacionalni park Đerdap

Klisura Đerdapa je najveća i najlepša klisura Evrope koja predstavlja neverovatno zadivljujuć i impresivan prizor za mnoge. Veličanstveni Dunav koji vijuga kroz strme i brdovite predele klisure je samo deo lepota ove regije. Đerdapska klisura je sastavljena iz 4 manje klisure i 3 kotline. Predivna Golubačka klisura je jedan od delova Đerdapske. Tvrđava koja se ponosno izdiže nad Đerdapom je jedna od najlepših i najbolje očuvanih srednjovekovnih utvrđenja Srbije i mesto koje godinama privlači veliki broj turista. Što se tiče prirode ovog nacionalnog parka, najviše dominiraju nepregledne i guste hrastove šume, a broj raličitih vrsta ptica iznosi oo 145, što je veoma impresivno. Beloglavi sup je gospodar neba ovog nacionalnog parka. Đerdapska klisura je dom ove posebne vrste orla koja je veoma retka i ugrožena, ali neverovatno impresivna i veličanstvena.

Nacionalni park Kopaonik


Nacionalni park Kopaonik je zaista pravi raj na planeti zemlji koji privlači veliki broj turista širom zemlje i regiona. Nalazi se u centralnom delu Srbije i obuhvata površinu od 11 810 hektara. U njemu su zaštićeni raznovrsni biljni i životinjski svet. Kopaonik je planina na kojoj se snežni pokrivač zadržava veoma dugo, tako da je poseta ovoj planini idelna i tokom zimskih meseci u godini. Ski centar Kopaonik je nadaleko poznat po odličnim ski stazama koje se dele na lake, srednje i teške, tako da u njima mogu uživati kako početnici, takoi već iskusni skijaši. Skijanje je postalo simbol ovog nacionalnog parka, tako da je na Koponiku izgrađeno čak 39 alpskih staza i dva prostrana poligona za obuku početnika. Ukoliko se pitate gde otići na savršen zimski odmor, naša preporuka je na prelepi Kopaonik.

Priroda Srbije je ono najlepše u Srbiji, zbog toga bi trebalo da negujemo i čuvamo ove prelepe nacionalne parkove i njihov raznovrsni biljni i životinjski svet koji je, nažalost, danas ugrožen mnogo više nego ranije. Pozivamo vas da uživate u svim čarima naših nacionalnh parkova i da istražite njihovu bogatu, turističku ponudu.

Share via
Copy link