Magazin

Orao za 150 dana prođe izuzetno bolne promene, a onda živi drugu mladost

orao let
Printscreen

Orao je jedna od najmoćnijih životinja, a svako ko je nekada posmatrao let ove ptice oseti ogromnu dozu poštovanja i divljenja prema superiornosti ove grabljivice. On može doživeti duboku starost čak mereno i ljudskim životnim vekom, ali da bi imao šanse za dugovečnost orao mora proći kroz izuzetno bolnu transformaciju.

Ovo je vrlo poučna priča, objavljena na Fejsbuk strani Niste znali, koja može koristiti svakome od nas da shvati da je život borba puna iskušenja i korenitih promena. Kada znaš da ga voziš, onda život postaje jedna luda, zabavna i nezaboravna vožnja.

Svako od nas prolazi kroz transformacije, zavisno od toga u kojoj smo životnoj dobi. One nikoga ne zaobilaze i sastavni su deo opstanka. Ovakve priče izuzetno su inspirišuće i nadahnjujuće.

Orao ima najduži životni vek među pticama. Može živeti do 70 godina. Međutim, kako bi doživeo te godine, on mora doneti tešku odluku. Kad navrši četrdesetu, njegove duge i elastične kandže ne mogu više loviti plen koji mu služi za hranu.

Njegov dug i oštar kljun postaje previše savijen. Njegova stara i teška krila, zbog zbijenih pera, zapinju mu za grudi, što mu onemogućava let. Tada orlu preostaju samo dve opcije: umreti ili proći kroz bolan proces promena koji traje 150 dana.

Taj proces od orla zahteva da odleti na vrh planine i sedne u gnezdo. Tu orao kljuca svojim kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne. Nakon što kljun otpadne, on čeka da novi kljun naraste nakon čega novim kljunom iskljuca stare kandže. Kad narastu nove kandže, orao počinje kljucati svoja otežala stara pera. I tako, nakon pet meseci, orao poleće u let ponovnog rađanja i živi još dugi niz godina.

Ugroženi orao krstaš uginuo kod Apatina – prvi dokazan slučaj trovanja divlje ptice olovom u Srbiji

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

58 Shares
Share via
Copy link