Magazin Putovanja

Da li znate za Taorska vrela? Nekada su bila na svim naslovnicama časopisa bivše Juge

Taorska vrela
Foto: Instagram / @mladja_ic431

Taorska vrela ili slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode, koji se nalazi u zapadnom delu Srbije, masivu Valjevskih planina, u podnožju planine Povlen. Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, kod koga se ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

Slapovi Taorskih vrela nekada su se nalazili na naslovnim stranama svih turističkih časopisa bivše Jugoslavije. Bila su često upoređivana sa Plitvičkim jezerima u Hrtvatskoj, međutim, zarad potrebe vodosnabdevanja, ovo remek delo prirode je oskrnavljeno. Iako danas ne izgleda ni približno kao nekada, ovaj spomenik prirode i dalje privlači veliki broj turista i ostavlja ih bez daha.

Slapovi Taorskih vrela su smešteni na teritoriji grada Valjeva, u selu Donji Taor, nedaleko od puta za Makovište. U ovom prirodnom prostoru, nekada se nalazilo 12 vodenica, dok su sad ostale samo dve. Na veliku žalost i te dve preostale vodenice se ne nalaze u baš sjajnom stanju. Kao i vrelo, vodenice su takođe zapostavljene.

U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Sa severne strane je oivičeno vertikalnom liticom visine 5 metara, a širine 3 metra. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivaju u reku Skrapež, koja takođe izvire u podnožju planine Povlen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taorska vrela (@taorska_vrela)

Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelskoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle i izvire glavno vrelo. U široj izvorišnoj zoni se pored glavnog vrela nalazi i više manjih periodskih izvora. Nizvodno od glavnog vrela, nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u Skrapež. Visina vodopada je oko 4,5 metara.

Idealno vreme za obilazak Taorskih vrela je od marta pa sve do kraja aprila. Tada je količina vode najveća, što Vam garantuje sigurno uživanje u ovom remek-delu prirode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taorska vrela (@taorska_vrela)

Do vrela možete doći iz Valjeva putem koji ide preko Lelića i Mravinjaca. Ako dolazite iz centralne Srbije, preko Kosjerića krenete prema Sečoj Reci i kod cementare Titan skrenete desno asvaltnim putem ka Bobiji, pa dalje ka Makovištu.

Put je označen i videćete dosta tabli, koje će vas navoditi ka Taorskom vrelu. Iako je označen, uopšte nije lak, i biće vam potrebno vremena i truda kako bi ste došli do ovog bisera.

Izvor: srbijapodlupom.com

Najživopisnije selo u Srbiji čuva kuće svojih predaka iz 19. veka i u proleće ima posebnu čar

 

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

833 Shares
833 Shares
Share via
Copy link