kultura

Priča o Rusu koji se oglušio o zabranu muzike sa Zapada, štampao ploče od rentgenskih snimaka i 5 godina robijao u Sibiru

radioaktivni
Foto: FB / Radioaktivni komarac

Radioaktivni komarac već nekoliko godina je poznat po svojim vrlo zanimljiv objavama iz sveta umetnosti, a nedavno je pokrenuo i svoj podkast u kojem se trudi da promoviše kulturu, umetnike i teme koje oplemenjuju srca svih nas.

Teško je izdvojiti njegovu najzanimljiviju objavu, ali priča o slobodi, duhu mladog čoveka, potrebi za muzikom i dobroj zabavi, ali i strahovladi bez ideje i smisla u vreme Sovjetskog saveza, jedna je od sigurno najboljih iz Komarčeve kuhinje. Tekst prenosimo u celosti.

Verovatno najneobičnija ploča krije priču o ljudskom duhu.

U Rusiji posle Drugog svetskog rata, Staljin je zabranio posedovanje bilo koje zapadne muzike. Sve ploče dozvoljene u zemlji morale su biti ruskih kompozitora. Ali bilo je dosta ljudi gladnih zapadne popularne muzike – svega, od džeza i bluza do rokenrola. Šverc vinila bio je opasan, a pribavljanje materijala za pravljenje kopija onih ploča koje su ipak nekako ušle u zemlju bilo je skupo i vrlo rizično.

Genijalno rešenje ovog problema počelo je da se pojavljuje u obliku „Muzika kostiju“, ili ponekad nazvane muzikom „Kostiju i rebara“ (bones ’n’ ribs po uzoru na rock ’n’ roll), ili jednostavno Rebra.

Mladi 19-godišnji inženjer zvuka Ruslan Bogoslovski iz Lenjingrada promenio je pravila igre napravivši uređaj za kopiranje zapadnih albuma kako bi ih onda mogao distribuirati širom Rusije. Problem je bio u tome što nije mogao pronaći materijal na koji bi kopirao, vinil je bio teško dostupan kao i svi naftni proizvodi nakon rata.

Zatim je jednog dana naleteo na gomilu odbačenih rendgenskih snimaka. Uspelo je. U to vreme ruski zakon nalagao je da se svi rendgenski snimci moraju uništiti nakon jedne godine skladištenja, jer su bili zapaljivi, pa je prekopavao kante za smeće i plaćao čistačima za rendgenske snimke, a tokom 20 godina ručno je napravio oko 1.000.000 kopija na rendgenskim snimcima.

Bilo je tu svega, od klasike do Bič Bojsa. Na kraju je zbog ove pobune proveo pet godina u zatvoru u Sibiru.

Preko 20 godina, „Bone Music“ je bio jedini način na koji su ruski ljubitelji muzike mogli doći do zapadnjačke muzike, koju su puštali na „muzičkim zabavama i zabavama uz kafu“ u svojim domovima, daleko od ušiju i očiju KGB-a.

Na slici je kopija vinila indijske pesme „Avaara“ Raja Kapora urađena na rentgenskom snimku grudnog koša. Verovatno je nastala oko 1951. godine. Svaka ploča je bila ručno rađena i jedinstvena.
Bone Music. Potvrda hrabrosti da se podriva autoritet, pobuna i ljubav prema muzici. Duh rokenrola.

Komandant Vesić u ratu protiv komaraca – može biti samo jedna krvopija u Beogradu

36 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap