Magazin Putovanja

Mrtva Tisa i plaža u Čurugu, magična vojvođanska oaza za uživanje svih čula

tisa
Printscreen

Reka Tisa je izvor života, prirodni dragulj i dom raznolikim biljkama i životinjama. Ova oaza prirode sve je popularnija turistička destinacija, a plaža u Čurugu nezaobilazno je stajalište ukoliko živite ili vas put navede ka okolini Novog Sada.

Ako imate dan ili dva slobodnog vremena, iskoristite slobodno vreme da skoknete do Čuruga. Ovo selo više podseća na gradić, sa oko 8.000 stanovnika, a pripada Opštini Žabalj.

Nalazi se na reci Tisi koja je tu formirala jedan vrlo interesantan detalj, pa ovaj gradić ima poseban šmek. Zato je i u samom vrhu omiljenih letnjih destinacija u Srbiji.

Tu se nalazi takozvana Mrtva Tisa. Kako je ova pitoma panonska reka menjala svoj tok, Čurug je dobio dragulj prirode. Tisa je otišla na drugu stranu, ali je za sobom ostavila jezero dužine od oko 10 kilometara.

To je mesto za potpuno mirno vreme koje možete provesti u Čurugu, nauživati se, pojesti ukusnu domaću vojvođansku hranu, pa se vratiti nazad svojim svakodnevnim obavezama.

Meštani su skoro dobili i renoviranu plažu sa sveže postavljenim suncobranima od trske i fino posutim sitnim peskom.

U okolini se nalaze vikendice koje izlaze na vodu, a ribolovci mogu da uživaju u čarima pecanja.

Važno je da se napomene da je pecanje bez dozvole strogo zabranjeno, kao i upotreba motornih čamaca. Dozvoljena su samo plovna vozila koja su na „ljudski pogon“, odnosno ona koja se pokreću veslanjem – kako se ne bi remetio sklad ovog zaštićenog prirodnog područja.

Izvor: Nova.rs

Bećarac je rajska plaža za ljude i pse, skriveni kutci kao stvoreni za dobru žurku (FOTO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

84 Shares
Share via
Copy link