Magazin Novi Sad

Bećarac je rajska plaža za ljude i pse, skriveni kutci kao stvoreni za dobru žurku (FOTO)

Bećarac Naslovna
Foto: Luftika

Stigli su vreli dani, a Novosađani beg od visokih temperatura najčešće vole da potraže u debeloj hladovini pored Dunava, opuštajući se uz zvuke talasa ove velike reke, dok im lagani vetrić mrsi kosu.

Svakako da najuređenija gradska plaža Štrand privlači najviše posetilaca, ali brojni sugrađani ipak preferiraju da se rashlade na nekim alternativnijim gradskim plažama, na kojima je manja gužva.

Jedna od najpopularnijih i najdostupnijih, posebno ukoliko ne koristite automobil, bicikl ili neko drugo prevozno sredstvo, svakako je Bećarac.

Bećarac 1
Foto: Luftika

Na ovoj novosadskoj lepotici nemojte očekivati tuševe, kafiće, ležaljke i spasioce, već samo mir i tišinu i uživanje u prirodnom okruženju. Ok, možda nije uvek mir, jer posetioci često vole da ponesu svoju muziku i tako naprave idealnu atmosferu za svoju ekipu, što samo doprinosi autentičnosti ambijenta.

Svako može da pronađe kutak za sebe, psi su dobrodošli

Ova divlja plaža se proteže od stubova nekadašnjeg mosta Franca Jozefa sve do veslačkog kluba „Danubius“, koji se nalazi neposredno kod Štranda.

Pošto je potpuno obrasla u zelenilu, pruža idealno skrovište od letnje žege, a svako može da pronađe kutak koji mu najviše odgovara.

U pitanju je velik potez, pa se sa Sunčanog keja možete spustiti praktično bilo gde pomislite da je idealno mesto za vaš peškir, a dva najpopularnija „ulaza“ su kod Univerzitetskog parka i blizu vodovoda i teniskih terena na Limanu 2.

Poznato je da se za Bećarac opredeljuju i ljubitelji pasa, kojima nije dozvoljeno da svoje ljubimce uvedu na Štrand, pa se tako deo kod Rektorata često naziva i „Kerećak“. I oni, kao i njihovi vlasnici, vole da se rashlade od letnje žege i uživaju u čarima Dunava.

Ovaj deo je među srednjim generacijama Novosađana poznat i kao „Exit plaža“, jer se na njoj održavao onaj pravi, prvi Exit festival 2000. godine, kada su iz kafića koji se tu nalazio, odzvanjali sjajni rege ritmovi, uz poneku filmsku projekciju, a često su lude žurke znale da potraju i duboko u noć.

Kafić na ovoj lokaciji postojao je i pre nekoliko godina i bio je vrlo posećen, sve dok ga nije uklonila gradska inspekcija.

Inače je ovaj deo Bećarca bio i omiljena plaža posetilaca festivala, sve dok se festivalski kamp nalazio u Univerzitetskom parku, koji je preseljen nakon nesrećnog slučaja, u kojem je grana usmrtila jednu kamperku.

Plaža čistija nego ranijih godina, pogled na tvrđavu oduzima dah

Ono što posebno upada u oči kada se spustite na „Kerećak“, jeste da je plaža i okolina dosta čistija u odnosu na prethodne godine. Svakako da i dalje ima pikavaca i poneka zaboravljena kesa, ali drastično manje nego ranije.

Da li su Novosađani dostigli veći nivo ekološke svesti, pa su konačno počeli da sakupljaju smeće za sobom, ili ga je Dunav pokupio kada se povlačio – ne znamo, ali svakako da ova promena predstavlja jedno prijatno iznenađenje.

U svakom slučaju, kada je nizak vodostaj, plaža je široka i prostrana, pa imate dosta mesta da se na njoj osamite, čak i u danima vikenda.

Bećarac 4
Foto: Luftika

Poseban ugođaj predstavlja činjenica da, dok se rashlađujete u Dunavu, možete da uživate u prelepom pogledu na naš ponos – Petrovaradinsku tvrđavu.

Skriveni kutci kao stvoreni za žurku ili roštilj

Ako se zadesi da je na plaži prevelika gužva, beg u okolnu šumicu predstavlja idealno rešenje. Tu se nalaze sjajni skriveni kutci, pa i prave mini plažice, a neretko ekipe znalaca biraju upravo ovaj potez da naprave sjajan roštilj ili mini žurkicu zaklonjeni od pogleda znatiželjnika sa keja.

Ovim potezom najlakše i najbrže možete stići do drugog dela Bećarca, onog većeg i bližeg Štrandu, čime ćete izbeći najjače sunce i nedostatak hlada na keju.

Bećarac 7
Foto: Luftika

A i uvek je lepše prošetati se šumicom nego vrelom betončinom, posebno kada zvezda upekne, zar ne ?

Uživanje u miru i spokoju tik do Štranda

Drugi deo Bećarca je priča za sebe. Koliko je ova plaža lepa svedoči činjenica da na njoj i dalje možete videti rodu ili čaplju, kako pored kupača uživa u čarima Dunava.

Bećarac 11
Foto: Luftika

Četvoronožni ljubimci su takođe dobrodošli da uživaju u njenoj lepoti, pa neretko zajedno sa klincima, koje dovedu roditelji, veselo trče po brojnim sprudovima koji izrone pri niskom vodostaju.

Ranije su Novosađani više išli na ovaj deo Bećarca, ali sada je „Kerećak“ popularniji, pa ova velika plaža praktično predstavlja skriveni raj za kupače, ali i ljubitelje dobrog roštilja, koji često znaju da bace koje parče mesa na žicu.

Pošto je prostrana, gotovo je sigurno da ćete naći idealno mesto za vaš peškir, bilo da se opredelite za sticanje bronzanog tena, ili uživanje u debelom hladu okolnog drveća.

Večeri znaju da se pretvore u prave žurke, bilo uz gitare ili muziku sa prenosnih zvučnika, gde ekipice momaka i devojaka ponekad znaju da zapale i pravu logorsku vatru, što samo doprinosi uživanju, uz talase, prijatan povetarac i po koje pivo.

Dunav je naše more

Inače, dobar deo spota za pesmu „Dunav“, popularnog novosadskog benda Drum’n’Zez, je snimljen upravo na Bećarcu, a reči pesme su pogodile suštinu stvari – Dunav zaista jeste naše more.

Treba ipak napomenuti da, nevezano za koju plažu ili kutak u okviru Bećarca se odlučite, obratite pažnju prilikom kupanja, jer dno reke nije ispitano i lako možete da naletite na neku rupu, koja zna da iznenadi i najiskusnije plivače.

Zato, pamet u glavu i pravac na Bećarac na rashlađivanje!

Štrand je omiljeno kupalište Novosađana, ali ove njegove tajne sigurno niste znali (FOTO, VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link