Magazin Novi Sad

Firma novosadskog SNS jurišnika Bosketa uključena u posao EPS-a vredan 4,5 milijarde dinara

marko-bosanac-boske
Foto: Marko Bosanac na slavi stranke pored Miloša Vučevića /Tviter/Bora Novaković

Preduzeće člana SNS-a Marka Bosanca Bosketa, „Montop HRS“, zajedno sa još nekoliko firmi, dobilo je posao očitavanja brojila Elektrodistribucije u Srbiji, u vrednosti od 4,5 milijardi dinara, piše 021.rs.

Kao nosiocu posla na očitavanju više od polovine brojila u Srbiji, firma Marka Bosanca će mesečno prihodovati oko 170 miliona dinara.

Ovim će kontroverzni biznismen-naprednjak, koji vodi mesni odbor u Sremskoj Kamenici, nastaviti unosan posao sa elektroprivredom koji traje nekoliko godina.

Elektrodistribucija Srbije (EDS) je posao očitavanja brojila, čija je vrednost 3,7 milijardi dinara bez PDV-a, dodelila grupi ponuđača koja se jedina javila na tender.

U ovaj posao uključene su agencije za privremeno zapošljavanje „Montop HRS“ i „Laboris HRS“, obe iz Novog Sada, te beogradske firme „Inter Sib“, „Protecta Group“, „Sparta Security“, „Dobergard“, „Dobergard plus“, agencija za privremeno zapošljavanje „IKP Sistem“, „Business Integrator“, te „Manpower Business Solutions“ i „T&M Group Soultions“.

Sumnju u zakonitost izbora ponuđača izrazio je lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, na šta je EDS reagovao, poručujući da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da su i prethodnih godina delu opozicije problem predstavljale firme angažovane na očitavanju brojila, a sve u cilju „besmislenih napada“.

Detalji o poslu

Podnošenje samo jedne ponude i nije iznenađenje, s obzirom na to da su se tražile firme koje su već radile na očitavanju brojila.

Kako se može videti u dokumentaciji, EDS-u se zamera favorizovanje ponuđača koji su već imali ugovore sa preduzećem, a ukazuje se i na zahtev da ponuđač ima više od 4.038 zaposlenih, pri čemu njih 38 poseduje sertifikat za rad sa softverom za očitavanje, a od firmi se zahtevalo i da su u poslednje tri godine pružili usluge očitavanja od minimum milijardu dinara, što neko preduzeće nije moglo da ima osim ukoliko već nije sarađivalo sa EDS-om.

Ugovorom je predviđeno da firma Marka Bosanca Bosketa očitava svih 966.606 brojila u Vojvodini, kao i 936.728 brojila na području distributivnog centra Kraljevo, što je nešto više od 51 odsto ukupnog posla. Za ostatak je zadužen „T&M Group Solutions“.

Druge firme koje su deo grupe ponuđača zadužene su za angažovanje ljudstva, te će deo raditi sa „Montopom“ za distributivne centre Novi Sad i Kraljevo, a ostali sa „T&M“ za područja Niša, Beograda i Kragujevca.

Vrednost potpisanog okvirnog ugovora je 4,5 milijardi dinara sa uračunatim porezom i važi dve godine, odnosno do utroška sredstava. Kako je mesečno potrebno izdvojiti 335,1 milion dinara sa porezom za očitavanje 3,7 miliona brojila, dolazi se do toga da bi čitav posao mogao da bude gotovo za nekih 14 meseci.

Kada se postignuta cena podeli sa brojem brojila, ispostavlja se da očitavanje jednog brojila košta 90 dinara sa uračunatim porezom, kao i da je mesečni utrošak po jednom angažovanom radniku 83.000 dinara.

Poznati igrači

Ovo nije prvi put da neke od ovih firmi, poput „Montop HRS“-a, dobijaju unosan posao na očitavanju brojila. Zbog ovoga je ranije reagovala opozicija, ali se oglašavala i Državna revizorska instuticija.

Mediji su početkom 2021. godine pisali o nalazima Državne revizorske institucije o tome da je Elektroprivreda Srbije potpisala okvirni sporazum za firmama „Sequester employment“, „Euro finance“, „Montop HRS“ i „Work and Care“ o očitavanju brojila u vrednosti od 82 miliona evra. Međutim, utvrđeni su nedostaci u ponudi koji su se odnosili na visinu bankarske garancije.

Montop“ je poznata grupacija u Novom Sadu u vlasništvu Marka Bosanca Bosketa, koja je poslednjih godina zabeležila veliki poslovni rast, a poznata je po tome što je često angažuju javna preduzeća.

Neretko je i meta napada opozicionih političara zbog brojnih poslova i bliskosti sa uticajnim ljudima. Osim toga, protiv njega je bila podneta krivična prijava, koja je potom i odbačena, zbog sumnje da je napao demonstranta na protestu protiv Rio Tinta u Novom Sadu.

U avgustu prošle godine NIN je objavio da nalazi iz istrage protiv bivšeg načelnika novosadske policije Slobodana Malešića pokazuju da je firma Marka Bosanca Bosketa uplaćivala mesečni iznos za stipendiranje sina uhapšenog generala policije.

„Montop“, odnosno Bosanac, nije jedina veza naprednjaka sa ovim tenderom EDS-a. Mediji su ranije izveštavali i da su firme „Dobergard“ i „Sparta Security“ dobijale milionske poslove sa državnim institucijama.

EDS: Postupak u skladu sa zakonom, besmisleni napad opozicije

Elektrodistribucija Srbije navodi da je tender za očitavanje brojila sproveden u skladu sa zakonom. Oglasili su se nakon što je lider opozicionog Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izrazio sumnju u zakonitost i pomenuo ko su sve učesnici koji su sklopili ugovor sa Elektrodistribucijom Srbije.

U EDS-u navode da su delu opozicije i prethodnih godina problem predstavljale firme koje očitavaju brojila, ali „bez ikakve argumentacije, samo u cilju besmislenih napada“.

„U nabavci koju pominje Aleksić, upravo u interesu građana, detaljno je navedeno da se traži ispunjenje više uslova za tačno očitavanje brojila, ali i standard od više od 99 odsto očitanih mernih mesta. Elektrodistribucija Srbije posluje isključivo u skladu sa važećim zakonima i strogo poštuje sve propise u oblasti javnih nabavki“, poručili su iz EDS-a.

Dodaju i da neće dozvoliti iznošenje neistina i izvrtanje činjenica radi tuđe promocije, te pozivaju aktere političke kampanje da ne koriste manipulacije zarad jeftinih poena.

Ko je Vučevićev pajtaš Boske koji prebrojava putnike GSP-a i crpi milione iz džepa Novosađana?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link