Magazin Novi Sad

Ko je Vučevićev pajtaš Boske koji prebrojava putnike GSP-a i crpi milione iz džepa Novosađana?

slava-naprednjaka
Foto: Twitter.com/bora_novakovic

Marko Bosanac Boske, čovek koji je 2017. godine sa ulogom od 10.000 dinara osnovao novosadsku agenciju Montop HRS, jedan je od onih koji redovno pobeđuju na svim tenderima, a najnoviji posao koji je njegova firma dobila podrazumeva prebrojavanje putnika na autobuskim stajalištima.

Za brojanje onih koji koriste javni gradski prevoz iz džepa Novosađana će Bosanac izvući četiri miliona dinara.

Borislav Novaković, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković, iznova je optužio gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da ima „koruptivne veze“ sa ovim, kako je rekao, „lokalnim kriminalcem“ Markom Bosancem zvani Boske.

“Bosketova firma Montop HRS D.O.O. je, kao u stripu Alan Ford, od Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća, dobila četiri miliona dinara za usluge ‘brojanja putnika na stajalištima” naveo je on.

Naprednjaci u svom saopštenju ne negiraju da je posao dobila Bosketova firma, ali kažu da to nema veze sa gradonačelnikom, preneo je Danas.

“Gradski odbor Srpske napredne stranke poručuje dotičnom gospodinu da je pokazao osnovno neznanje o tome kako grad funkcioniše. Kao nekadašnji prvi čovek Novog Sada, Novaković bi trebao da zna da u nadležnosti gradonačelnika nije dodeljivanje bilo kakvih poslova” navode u saopštenju, nazivajući Novakovića „dokazanim kriminalcem“ i „doktorom za koruptivne radnje“.

Počeci velikog biznisa Marka Bosanca

Marko Bosanac je 2017. godine osnovao novosadsku agenciju Montop HRS sa ulogom od 10.000 dinara. Montop je Novosađanima postao poznat u oktobru iste godine, kada je u isti konzorcijum koji je 2018. dobio posao i na RTV-u, angažovan za potrebe novosadskog JKP “Put”.

Vrednost tendera u poslu koji je “Put” sklopio sa agencijama Optimum MV-NS, Sequester employment i Montop HRS iznosio je 14,6 miliona dinara. Shodno tom ugovoru, pomoćni radnik i vozač koštali su “Put” neverovatnih 143.375 dinara mesečno.

Montop HRS je na sebe skrenuo pažnju još jednim “poslovnim poduhvatom” novembra 2017. kada su u konzorcijumu sa još jednom firmom od JKP “Čistoća” dobili posao čišćenja pojedinih delova grada za oko 20 miliona dinara.

Prema dostupnim finansijskim izveštajima o poslovanju, u Montopu je tokom 2017. godine bilo prosečno zaposleno 85 ljudi, a ukupni prihodi iznosili su 139,5 miliona dinara. Godinu dana kasnije firma je prihodovala oko 637 miliona dinara, sa prosečnim brojem od 435 zaposlenih.

Ima neka tajna veza

Samo jedan član Srpske napredne stranke Marko Bosanac Boske u poslovima sa novosadskim javnim preduzećima zaradio je 341 milion dinara tokom proteklih godina.

Prema objašnjenju opozicionog političara Borislava Novakovića, Bosanac je Vučevićev čovek, a koliko je ovaj “običan” član SNS-a zapravo značajan za partiju i partija za njega činjenica da je jedne godine bio i slavski kum novosadskim naprednjacima.

Prema tvrdnjama Novakovića, Bosanac je, kao jedan od najbližih saradnika gradonačelnik Miloša Vučevića, iskoristio uticaj i tako dobio unosne poslove kod javnih gradskih firmi preko, kako navodi, fingiranih tendera.

Koliko je Marko Bosanac samo “običan član stranke” govori i činjenica da je na svim stranačkim svečanostima tik uz pored Vučevića, dok su funkcioneri kojima su poverene važne stranačke, gradske i državne fukncije u drugom planu.

Šef gradskog ogranka Narodne stranke kaže da Bosanac poslove dobija uglavnom preko firmi “Montop HRS” iz Novog Sada, “Montop Pro” iz Veternika i “Montop Pro Technology” koje su sklopile ugovore sa Gradskim zelenilom, Lisjem, Čistoćom, Vodovodom, Informatikom, Gradskim saobraćajnim preduzećem, pisao je 021.

– Nesumnjivo je reč o trgovini uticajem, nesumnjiv je odnos prijateljstva i poverenja između gradonačelnika Vučevića i Bosanca. Izvori iz javnih komunalnih preduzeća mi govore da Bosanac uteruje strah u kosti direktorima, a i jasna je poruka direktorima kada se ovaj pojavi na slavi, u prvom redu sa gradonačelnikom. Uz to, poslednji put je bio i slavski kum, to je znak da sa njim treba da posluju jer je čovek od Vučevićevog poverenja. Takođe, na tim tenderima ne postoji zatvoren sistem, jer svi koji još učestvuju fingiraju ponude i u sistemu su Srpske napredne stranke. To znači da su javne nabavke formalno u redu, ali neformalno to je krivično delo trgovina uticajem – poručuje Novaković.

Boske, slavski kum novosadskih naprednjaka, zaradio 341 milion dinara od poslova sa javnim preduzećima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

281 Shares
281 Shares
Share via
Copy link