Magazin

Mala evropska zemlja sa najdužim životnim vekom, savršenom klimom i mediteranskom hranom

monako

Svako od nas sanja o starosti u kojoj ćemo zadržati vitalnost, pokretljivost, energiju i, što je najvažnije, dobro zdravlje! Studije koje su sproveli istraživači širom sveta pokazuju da je dugovečnost zasnovana na tri ključna faktora, a to su genetika, pol i način života.

Upravo zbog ovih važnih komponenti ljudi u nekim zemljama žive duže, a u drugim kraće. Prema poslednjem istraživanju koje su sprovele UN, 2023. godine najduži životni vek imali su stanovnici Monaka.

Evo šta ovu malu, ali prelepu zemlju čini tako posebnom.

Prosečni očekivani život je 87,01

Prema podacima UN, očekivani životni vek u maloj evropskoj kneževini Monako je 87,01 godinu.

To je pune 33 godine više od Čada, koji se našao na poslednjem mestu u anketi, a čiji stanovnici u proseku žive samo 53,68 godina.

Slede Monako, Hong Kong, Makao, Japan, Lihtenštajn, Švajcarska, Singapur, Italija, Vatikan i Južna Koreja.

Jedan od razloga zašto je Monako uspeo da pretekne druge zemlje je visok standard, ali i mediteranska ishrana i opušten način života.

To je i zemlja sa odličnim javnim zdravstvenim sistemom, idiličnom lokacijom uz more i čistim okruženjem, koji, kako se navodi u istraživanju, utiču na smanjenje stresa i povećanje kvaliteta života njenih stanovnika.

Više od trećine stanovnika su milioneri

Smešten na francuskoj rivijeri, sa pogledom na Mediteran, Monako je svojevrsni sinonim za luksuz i bogatstvo. Od 1780. godine u zemlji nema poreza, što je čini idealnom adresom za one sa dubokim džepom. Iako nema svoj aerodrom, više od trećine njegove populacije su milioneri. To znači da 12.000 milionera, piste za njihove helikoptere, poznata kazina i svetski poznati događaji kao što je Velika nagrada Monaka mogu stati na nešto više od 2 kvadratna kilometra.

Na čelu Monaka je dinastija Grimaldi, koja je vladala od 13. veka, što ga čini najdužom vladajućom dinastijom u Evropi. Sadašnji naslednik je Albert II. Monako nema svoju vojsku i Francuska je odgovorna za njenu zaštitu.

Monako je tokom cele godine pun zanimljivosti

Monako je i jedno od najbezbednijih mesta na svetu, a zanimljivo je da na 73 stanovnika dolazi jedan policajac.

Bezbednosni standardi širom zemlje su strogi, sa brojnim video nadzorom, policijskim stanicama na svakom koraku.

Monako takođe nudi bogatu kulturnu i društvenu scenu, sa brojnim događajima, festivalima i umetničkim izložbama tokom cele godine.

Ova mala zemlja ima raznovrsnu gastronomsku ponudu sa brojnim restoranima koji nude vrhunske specijalitete domaće i internacionalne kuhinje, prenosi Putnikofer.hr.

Lista najboljih primorskih gradova na svetu: Herceg Novi iza Splita, a ispred Amsterdama

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link