Magazin

Skandal u avionu Air Serbia: Popularni pisac odustao od puta u Beograd

misel-uelbek

Samo kašnjenje nastupa Mišela Uelbeka, na regionalnom festivalu „Krokodil” u prepunoj Kombank dvorani, podiglo je tenziju u publici, a kada je direktor ove manifestacije Vladimir Arsenijević stupio na scenu umesto najavljenog kultnog francuskog pisca tenzija je dostigla vrhunac, piše Politika.

Arsenijević je bojažljivo saopštio da će pročitati jednu vest, i zatim je na opšte čuđenje rekao da je Uelbekov dolazak otkazan zbog curenja goriva u avionu „Er Srbije”, na liniji JU 315 iz Pariza za Beograd, zbog mirisa tog goriva i zbog panike koja je nastala među putnicima.

To je bila najavljena vest, da bi Arsenijević zatim publici pročitao i kratki imejl Mišela Uelbeka, kojim se veliki pisac izvinio svojim srpskim čitaocima na „Krokodilu”.

On je, uz svoju suprugu, posle četvorosatnog čekanja, i u odsustvu valjanog objašnjenja posade, zajedno sa ostalim putnicima prisustvovao pobuni u avionu kompanije „Er Srbija”, što sve nalikuje na scenu iz nekog njegovog romana.

Pisac u ovoj poruci opisuje lepu ženu crne kose, od oko trideset godina, koja je prva podigla glas protiv toga što niko od osoblja nije jasno kazao da sa avionom nešto nije u redu.

Ona je izjavila da srpskoj aviokompaniji ništa ne veruje i zatim tražila da izađe iz aviona.

„Teško je reći kako se sada osećam. Ipak, najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno negde u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune, koja je opravdana i zdrava. I pomalo se stidim što je nisam ja poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se to često događa, da pisac, po prirodi stvari, prihvata suviše lako da bude u `poziciji posmatrača`. Dodaću još i to da me iz više razloga, bez obzira na to što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom, podseća na dugu francusku epizodu `žutih prsluka`”, napisao je Uelbek uz primedbu posebno našoj aviokompaniji: „U datim okolnostima, ne može se baš čestitati `Er Srbiji` i nadam se da će vam bar nadoknaditi troškove karata, to je najmanje što mogu da učine”.

Kada je pisac subverzivan i kada ga prati glas da je prorok, pobunom odjekuje i jedno njegovo naizgled obično putovanje u Beograd.

U skladu sa tim, u prepunoj sali „Kombank dvorane” krenuli su povici upućeni organizatorima: „Zašto niste to na vreme saopštili medijima?”. A onda je manji deo publike počeo da napušta događaj.

U holu smo zatekli nervozne ljubitelje književnosti sa kartama u rukama, koji su novac tražili natrag. Neki su govorili da su prevareni. Posle objašnjavanja sa njima, u ime organizatora, novinarima se obratila Milena Berić uz najavu pokretanja tužbe protiv „Er Srbije”.

– Već godinu dana pregovaramo o Uelbekovom dolasku, uz opstrukcije raznih institucija. Pokušavamo da u Srbiju dovedemo jednu književnu zvezdu, on je odbio čak 43 zemlje. „Krokodil” nema ni jednog komercijalnog sponzora, a dolazak ovakvog pisca zahteva ozbiljan protokol. Zbog toga smo uveli kupovinu karata simbolične cene. Kupili smo 31. januara kartu, biznis klase, u „Er Srbiji”, let za 6. jun. Obezbedili smo VIP izlaz, VIP salon, obavestili MUP, kao i sve državne institucije o tome ko nam dolazi na festival. To sve čini naše udruženje od samo četvoro ljudi. Uelbeku smo rezervisali i vozača, za 650 evra. Uveče, 6. juna, otišli smo na aerodrom da dočekamo poznatog gosta, i tada nam je vozač saopštio da avion nije poleteo iz Pariza. Posle dva sata, zvali smo „Er Srbiju” u Parizu, oni su nam rekli da je avion zatvoren, da je dva puta točeno gorivo i da je u pitanju tehnički kvar, koji ne mogu da objasne. U ponoć je let otkazan, a putnici su prebačeni na let od 7. juna– objašnjava Milena Berić, uz napomenu da je Tanjugu javljeno da će pisac ipak sleteti toga dana, u 17. časova i 25 minuta, a da će u VIP salonu biti u 18 sati.

Prema rečima Milene Berić, boraveći juče na beogradskom aerodromu dobila je Uelbekov paničan imejl o tome šta se desilo, da je gorivo procurelo i da je u avionu nastao haos. U isto vreme dobila je poruku od „Er Srbije” da je pisac smešten u hotel i da je sve u redu. Dakle, dolazak se i dalje očekivao. Onda je stigla informacija iz VIP protokola da putnika ipak nema na letu.

– U Uelbekovom imejlu stoji i to da više nikada neće leteti avionom zbog traume koju je preživeo sa „Er Srbijom”. Sve piščeve poruke poslali smo u Francuski institut na prevod. Odluka našeg tima bila je da maksimalno transparentno objavimo skrin šotove Uelbekovih imejlova. Tako da nije bilo prostora da sve ovo saopštimo ranije, već na ovaj način – zaključila je Milena Berić, ističući da sve ovo najviše pogađa „Krokodil” kao malog organizatora iz Srbije, u zemlji koja sa ovakvom aviokompanijom nije zaslužila jednu ovako veliku književnu zvezdu.

Takođe, Milena Berić naglasila je da karte od 350 do 550 dinara važe za još pedeset učesnika, među kojima je svetski poznati pisac Laslo Krasnahorkai, a da bi nastup Uelbeka trajao samo pola sata. O mogućem obeštećenju onih koji su karte kupili, a nisu zadovoljni ovim ishodom, javnost će, po njenim rečima, biti obaveštena.

Air Serbia od jula leti iz Niša do 12 evropskih gradova

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


132 Shares
132 Shares
Share via
Copy link