Magazin Srbija

Kontroverzni nadrilekar od optužbi za smrt mladića i duboke ilegale stigao do onlajn nastave

Godinu i po dana je trajao razvojni put nadrilekara Miroljuba Petrovića – od jutjub zvezde, otpužbi da je kriv za smrt dvojice mladića jer ih je navodno lečio tinkturama, pa sve do onlajn nastave.

Posle optužbi porodica preminulih mladića Miroljub je jedno vreme proveo u medijskoj ilegali, da bi usledio povratak na velika vrata.

Pošto se vratio kao redovan gost na male ekrane, prošle nedelje ušao je i u – nastavu.

Naime, one sedmake koji žele da saznaju više o „Tumačenje filogenetskih nizova”, na 11. TV času iz biologije, predavač je uputio na sajt Centra za promociju nauke, ali ponuđeni link ih nije odveo do institucije koju je osnovalo Ministarstvo nauke, već pred Petrovićev Centar za prirodnjačke studije.

– Dete, koje inače pohađa nastavu na daljinu učilo je biologiju i kada je otišlo na ponuđenu adresu pozvalo me je u pomoć, jer mu je sajt, kako je rekao, izgledao pomalo čudno. Proverila sam da li je ukucao ispravnu adresu, ali na ekranu su se pojavile preporuke o porađanju kod kuće, pozivi da se nauči hebrejski jezik, pohađa škola gusli… Pogledala sam i predavanja koja su ponuđena i ni ona nisu imala mnogo veze ni sa naukom, ni sa biologijom, već sa Miroljubom Petrovićem koga znamo iz medija po nizu kontroverzi – govori za „Politiku” B. P. mama jednog sedmaka.

Da li je po sredi greška ili je predavač ovaj sajt, ipak, video kao relevantan izvor, pitali smo nadležne u Ministarstvu prosvete. Uz objašnjenje da časovi koji se emituju na RTS-u prolaze kontrolu prosvetnih savetnika ovog ministarstva, dodaju:

– Nastavnica je lekciju pripremala iz udžbenika za biologiju za sedmi razred koju je izdao „Novi Logos” i čije su autorke nagrađene Srebrnom nagradom za Najbolji evropski udžbenik 2019. godine. Tokom časa učenicima je prezentovan slajd sa delimično preuzetom veb adresom iz udžbenika. Na zahtev ministarstva, stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika daje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Na osnovu Zavodove stručne ocene, Ministarstvo odobrava udžbenik ili odbija zahtev za odobrenje i o tome izdaje odgovarajuće rešenje. U ovom slučaju napravljena je greška, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odmah reagovalo i izvršena je zamena časa, bez navedene veb adrese – kazali su u ministarstvu ne dajući jasan odgovor ko je kriv.

U „Novom logosu” tvrde – greška nije njihova i oni nemaju nikakve veze sa sajtom na kojem se govori o porođajima kod kuće ili guslanju.

– Kupite udžbenik pa vidite – nervozno je prokomentarisao Ivan Perić iz „Klet grupe”, koja je inače izdavač „Novog logosa”.

Ko je Miroljub Petrović? Čitaoci koji ne pamte njegove ranije radove, ovih dana su imali prilike da ga upoznaju kao nekog ko smatra da se korona leči tako što se prvo sredi kurcšlus u glavi. I to duhovnošću, Biblijom i guslama. Ili po anivakcinaškom zalaganju koje prati zagovaranje teorije da se vakcine prave od razblaženog gnoja bolesnih životinja.

Ipak, najviše pažnje Petrović je izazvao kada su početkom prošle godine na njegovo ime adresirane optužbe da je teško obolele mladiće odvraćao od zvanične medicine i lečio ih tinkturama.

Kako su mediji tada izvestili, Petrovića je zbog tih navoda policija saslušavala, a on je optužbe nasrećnih porodica negirao. Tada je najviše prašine podigao jedan drugi sajt na kojem se takođe pojavljivalo njegovo ime – Institut za prirodnu medicinu. Odatle ovaj doktor sa sumnjivom diplomom propoveda kako „ne postoje neizlečive bolesti”, već „neizlečivi ljudi”, nudeći mnogobrojne snimke onih koji su navodno uz pomoć biljnih kapi izlečili sve – od infekcije, preko Parkinsonove bolesti do raka pluća.

Pre godinu i po dana zaštitnici potrošača apelovali su da je najveća zloupotreba baš u ovoj oblasti, a Agencija za lekove i medicinska sredstva podsećala je javnost da se mogu reklamirati isključivo oni preparati koja imaju njihovu dozvolu za promet.

U redovima i goli do pojasa čekaju da ih čudotvorac sa vizirom izleči od koron

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link