Magazin

Sada kada je izazvao tragediju, da li je Miroljub Petrović i dalje smešan?!

Miroljub Petrović široj javnosti je postao poznat po jutjub snimcima, na kojima propagira svoje šarlatanske i ekstremističke stavove. Snimci njegovih tv gostovanja brzo su se proširili region i mnoge nasmejali.

Ipak, ono što je mnogo malignija strana Miroljuba Petrovića jesu njegova ubeđenja da ljudi oboleli od tumora ne treba da idu kod lekara, već u njegov privatni centar gde će im svoja “znanja i usluge” debelo naplatiti.

To tvrdi Biljana Jovanović (32), čiji je rođeni brat Slavčo Petrov (31) preminuo 7. januara nakon što su slepo verovali u reči Miroljuba Petrovića, piše Blic.

Biljana kaže da im je Petrović rekao da ni slučajno ne idu lekaru kad je njenom bratu otkriven tumor na mozgu i da će mu od njegovih tinktura biti bolje, te je, kako tvrdi sestra, kada je mladić preminuo, svu krivicu svalio na porodicu.

Biljana kaže da je dijagnoza tumora njenog brata potresla porodicu i da su spas pokušali da potraže kod Petrovića pošto su gledali njegove snimke o ishrani i lečenju neizlečivih bolesti.

– Godinama smo slušali njegova predavanja ne znajući da će jednog dana da mi zatreba. Kontaktirala sam sa njim preko mejla i odgovorio mi je istog dana. Pisao mi je da se ne plašimo, da se to brzo i lako rešava, pritom nas ubeđujući da ne idemo kod lekara – kaže Biljana.

Recept za ozdravljenje

“Blic” je imao uvid u prepisku Biljane Jovanović i Miroljuba Petrovića, koji joj je odgovarao putem mejla njegovog CPS centra (Centar za prirodnjačke studije).

U odgovoru koji je Petrović poslao piše da “nema potrebe da se uzbuđuju, da se to brzo i lako rešava”, i napisao im “program ozdravljenja”, preporučujući mladiću obolelom od tumora da 30 dana pije samo sokove, te da kupuju njegove preparate.

Biljana priča da je Slavčo radio magnetnu rezonancu, koja je pokazala da je 90 odsto reč o benignom tumoru, i da bi, ukoliko se operiše, postojala mogućnost da motorička funkcija mozga bude oštećena.

Reč “stručnjaka”

Petrović je oštro reagovao na to što su se uopšte obratili lekarima, priča Biljana, napisavši joj da se “ne bave glupostima i da im je on poslao jedinu terapiju koja može da mu pomogne”, kao i da “lekove koje su mu dali lekari ne uzima”, te da “nije važno šta kaže magnetna već kako se njen brat oseća”.

miroljub prepiska

Slavčo je proveo i šest dana u Petrovićevom centru, priča Biljana. Prema njenim rečima, dan u centru naplaćivali su im 120 evra.

– To je jedna obična kućica sa baštom, nije nikakav institut. Brat je tamo primao tinkture koje pravi dr Petrović, molio se, šetao. Nikakva ispitivanja nisu rađena – dodaje Biljana.

Problemi sa demonima

Kako se zdravstveno stanje mladića nije promenilo ni nakon toga, Biljana je opet pisala Petroviću, a on im je odgovorio da ukoliko bi Slavčo bio “godinu dana u njihovom centru i živeo pod nadzorom stručnog lica, sigurno nikad ne bi imao epileptični napad”, kao i da “njen brat ima problem sa demonima”.

Kada je Slavčo preminuo, Petrović je optužio porodicu da je “uništila dete”, kaže Biljana.

Šta kaže zakon

Zbog ovakvog Petrovićevog delovanja postoje indicije da je počinio teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, kaže Predrag Milovanović, tužilac iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kome smo predstavili činjenice iz ovog slučaja.

– Za ovakvu vrstu krivičnih dela, ukoliko istraga pokaže da je usled bavljenja nadrilekarstvom nastupila smrt, propisane kazne su od dve do 12 godina zatvora – kaže Milovanović. On ističe da bi u ovom slučaju sestra preminulog mladića trebalo da podnese krivičnu prijavu protiv Petrovića ili dostavi dokazni materijal tužiocu koji će pokrenuti istragu i utvrditi činjenice.

“Blic” je pozvao Miroljuba Petrovića da prokomentariše slučaj.

– Ne bih da dajem nikakve izjave za vaše novine, nemojte da me zovete više, hvala – rekao je on pre nego što smo mu postavili pitanja.

“Pod mač, bato” i “škole debilane”

Miroljub Petrović poznat je po brojnim lažima i šarlatanskim tezama koje je iznosio u javnosti. On je na čelu takozvanog Fakulteta prirodne medicine, koji nema nijednu akreditaciju za rad, a za 950 evra daje diplome “doktora prirodne medicine”.

U nizu svojih obraćanja putem interneta ili tribinama širom Srbije, Petrović je iznosio krajnje opasne ideje i stavove. Najpoznatija je da dileri droge treba da idu “pod mač, bato”.

Iako ima svoj institut, on je veliki protivnik prosvete govoreći da su škole “ateističke debilane i janjičarski kampovi”.

Izjavljivao je kako “žene ponekad treba preko usta”, da decu ne treba vakcinisati, slao narkomane kod Branislava Peranovića (sveštenika osuđenog zbog ubistva štićenika centra za odvikavanje od droge).

Negira teoriju evolucije, a zbog stavova koji se kose sa naukom, Rudarsko-geološki fakultet odbio je njegov magistarski rad.

Kako je Novosađanka u smrti sina jedinca pronašla najjači motiv da pomaže drugima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Pojava je definitivno hodajuca bomba, ali ovi kojima je smesan i gledaju ga sa zadovoljstvom i osmehom na licu su HIPER TRAGICNI i jednako losi i opasni po drustvo, jer protiv njih na zalost kao ni protiv ove pojave nema se cime boriti. Pojava pljuje po svim zdravim civilizaciskim vrednostima dok u isto vreme iskoristava zastitu i slobodu koju mu te iste vrednosti daju.
    Jadni su mi i ovi sto ga zovu da gostuje, narocito i pre svega tu mislim na Tesu. Lepo je napraviti nesto nezavisno i slobodno, ali ni sloboda nije dobra ako nema neke granice i uredjenja u njoj.
    I njega i sve urednike koji su ga pustali da lupa sta stigne treba pozvati na odgovornost.

3.7K Shares
3.7K Shares
Share via
Copy link