Balkan Magazin

Posvećeno Miri Furlan: “Za ispričati se mrtvome je kasno. Vaša zvjezdana prašina neka nam dobaci malo svjetla u ovu tužnu balkansku krčmu”

“Kao direktor Drame HNK osećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, molim te da nam oprostiš”, naspisao je na Fejsbuku hrvatski reditelja Ivica Buljan, koji je uprkos tome što je naveo da je “kasno izviniti se nekome ko je umro” to ipak učinio.

Ivica Buljan je to učinio kao direktor drame Hrvatskog narodnog kazališta. Hrvatsko narodno kazalište bilo je Mirino matično pozorište sve do rata u bivšoj Jugoslaviji.

Mnogo se ovih dana govorilo i pisalo o tome kako su pokidane njene veze sa Zagrebom tih dana, jer je je bila po jednom nogom u dva glavna grada zaraćenih strana.

HNK se od glumice oprostilo porukama na ajtu i društvenim mrežama, ali i dalje je opor ukust zbog te činjenice da joj u ono vreme uručen otkaz zbog veza sa Beogradom.

“Za ispričati se mrtvome je kasno. Imali smo u životu mnogo prilika da to učinimo, a nismo”, napisao je Buljan.

“Mnogi su objavu prokomentirali: HNK pokušao zaboraviti kako je otjerao Miru Furlan. Kao ravnatelj Drame HNK osjećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb.

Miro, molim te da nam oprostiš.

Oprosti i vranama koje su bile u prilici i na mjestu da to kažu, a nisu. A danas grakću i nas optužuju za svoju nečistu savjest.

Takmiče se kao u finalu Krležine drame da se najedu pažnje i nauživaju reflektora koji obasjavaju tvoj odar.

Napisala si pred smrt: “Gledam zvijezde. Noć je jasna, Mliječna staza se čini tako blizu. Onamo ću uskoro poći i ja. Svi smo mi zvjezdana prašina. Nisu to loši izgledi. Nemam nimalo straha”.

Kao da čitam “Hadrijanove memoare” Margarit Jursenar ili slušam Bouvija. Vaša zvjezdana prašina neka nam baci malo svjetla u ovu tužnu balkansku krčmu”, napisao je između ostalog Ivica Buljan, a prenosi Nedeljnik.

Za ispričati se mrtvome je kasno. Imali smo u životu mnogo prilika da to učinimo, a nismo. Smrt Mire Furlan me pogodila…

Posted by Ivica Buljan on Friday, January 22, 2021

Mira Furlan: “Zbogom, dakle. Zbogom”

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link