Srbija Vesti

Ministarka zdravlja obesmislila uspeh niških lekara: „To je vrlo diskutabilno, ali pozdravljam entuzijazam“

danica grujicic

Ministarka zdravlja republike Srbije Danica Grujičić izjavila je da je eliminisanje liste čekanja za operacije u UKC Niš, na kojem su lekari mesecima radili vikendom bez novčane nadoknade, „diskutabilno“, jer su oni od ozbiljnih kardiohirurških operacija uradili „samo šezdesetak“.

– Za to vreme, Dedinje je uradilo 702 – radnim danom, kardiohirurgija KCS (Klinički centar Srbije) uradila je oko 400 operacija, za to vreme Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici uradio je preko 300 operacija, tako da je to sklanjanje sa liste čekanja vrlo diskutabilno – rekla je Grujičić za Blic.

Dodala je da protiv lekara u Nišu nema ništa i da pozdravlja njihov entuzijazam, ali da su cifre obavljenih operacija na drugim klinikama u Srbiji „dosta veće“.

Takođe, Grujičić je najavila da će od iduće godine početi izgradnja zdravstvenih stanica po centralnim selima, u kojima bi mogli da se pregledaju tri do četiri hiljade ljudi, kao i da će te stanice posećivati psiholozi.

– Porodični lekar, porodični zubar, porodični apotekar, to je ono što treba da napravimo. I porodični psiholog. U svaku tu ambulantu u ruralnom delu, u selu, treba da dođe s vremena na vreme psiholog. Stalno imamo u novinama nasilje nad ženama, vršnjačko nasilje. Znači malo da se radi sa tim ljudima – rekla je ministarka zdravlja.

Podsećamo, lekari Klinike za kardio-vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Niš su posle 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, bez ikakve naknade, uspeli da ostvare cilj, da eliminišu liste čekanja za operacije na toj klinici.

Mlađan Golubović, jedan od tih lekara, koje je javnost prozvala „heroji juga“, kaže da su na ideju došli iz ljudskih pobuda, da su dobili informaciju od sestara iz kol centra da je par pacijenata koje su pozvali na operaciju u međuvremenu preminulo.

Izvor: Blic

Nikola je mladi lekar u Nemačkoj i ministarki Grujičić sasuo je bolnu istinu u lice

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link