Srbija Vesti

Kardiohirurg ukinuo listu čekanja u Nišu, pa dobio otkaz na fakultetu jer nije po meri partije

dragan milić

Doktor Dragan Milić, koji je postao poznat kada je predvodio tim niške kardiohirurgije koji su besplatno radili vikendom da bi ukinuli liste čekanja, dobio je otkaz na Medicinskom fakultetu.

Profesor dr Dragan Milić je ovog puta i nosilac izborne liste Grupe građana „Dr Dragan Milić“. Njemu je u sredu (15. maj) uručeno rešenje o prestanku radnog odnosa posle petogodišnjeg ugovora, jer, po njegovim rečima, dekanka nije završila izborni proces za njegov izbor u zvanje redovnog profesora u skladu sa Zakonom.

Milić poručuje da, i pored toga, neće odustati od izborne trke za bolji i pravedniji Niš, iako posledice po Kliniku za kardiohirurgiju kojom rukovodi mogu biti krajnje ozbiljne.

– Kardiohirurzi, dr Saša Živić, dr Aleksandar Kamenov i dr Vladimir Stojiljković, kojima sam ja mentor za odbranu doktorske disertacije i koji se nalaze pred odbranom teze neće moći da doktoriraju. Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš će izgubiti status klinike jer nema nastavnika kardiohirurgije u svojim redovima – kaže dr Milić.

Smatra i da su penzioneri koji su i dalje na funkcijama u Nišu, u cilju odbrane svojih privilegija, spremni da uruše sve što se decenijama stvaralo.

– Javno se zahvaljujem svim ’emisarima’ koji kažu da još uvek ima prostora za dogovor i poručujem im da se više ne trude i da prostora za ‘dogovor’ nema, da nikada neću odustati od svojih ideala, da se neću povući iz izborne trke za bolji, bogatiji i pravedniji Niš i da sam spreman da platim ličnu cenu ma koliko ona bila kako bi naša deca živela u gradu u kome će se ponositi, a ne stideti – navodi Milić.

Dr Milić za N1 kaže da se otkaz „ne poklapa slučajno sa njegovom kandidaturom na lokalnim izborima u Nišu“.

– Poslednjih nedelja dolazili su mi razni emisari, koji su mi govorili da je još uvek moguć dogovor. Mogao sam da naslutim šta su očekivali od mene: pod jedan da se priključim vadajućoj većini u Nišu, a pod dva da odustanemo od izlaska na izbore. I oko njihovih namera nema nikakvih dilema, u sve to su uključene razne strukture. Recimo, novi dekan Medicinskog fakulteta koji je trebalo da reši problem sa konkursom je predsednik Pokreta socijalista u Nišu i po tome se vidi kolika je umešanost različitih političkih struktura u našem gradu – izjavio je Milić.

Južne vesti podsećaju da je dr Dragan Milić u martu ove godine najavio ovakav ishod, kada je rekao da se ide ka tome da niška Kardiohirurgija izgubi status klinike i da profesor sa tri specijalizacije (opšta hirurgija, vaskularna hirurgija i kardiohirurgija) ostane bez posla i mogućnosti da uči studente i mlade lekare.

Na Rešenje koje mu je uručeno Milić ima pravo žalbe koju može u roku od 8 dana uložiti Savetu Medicinskog fakulteta.

Izvor: Južne vesti, N1

Ministarka zdravlja obesmislila uspeh niških lekara: “To je vrlo diskutabilno, ali pozdravljam entuzijazam”

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
10 Shares
Share via
Copy link