Magazin

Minimalac i zvanično veći za 2.000 dinara

Predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković, koji je ujedno bio i predsedavajući sednice Socijalno-ekonomskog saveta, rekao je da će nova minimalna cena rada biti 32.126 dinara što predstavlja rast od 6,6 odsto, “uz povećanje neoporezivog dela zarade i neke olakšice koje će omogućiti poslodavcima da to u uslovima pandemije to podnesu”.

To je 2.126 dinara više u odnosu na prethodni minimalac.

Odluku treba da potvrdi Vlada Srbije.

Stojiljković je napomenuo da se nije došlo do konsenzusa oko minimalne cene rada.

“Za nas u sindikatima to nije bilo prihvatljivo jer u zonu beskrajnog produžavanja ostavlja dogovor od pre tri godine da minimalna zarada stigne makar minimalnu potrošačku korpu”, rekao je on, a preneo 021.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je takođe podsetio na dogovor o izjednjačavanju minimalca sa potrošačkom korpom.

“Bili smo svesni da zbog krize koja nastaje zbog pandemije to nije realno i prihvatili smo smanjenje, ali nismo očekivali ovoliko. Očekivali smo cifru koja bi bila prihvatljiva za zaposlene, a to je 34.000”, rekao je Orbović.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije je ocenio da će privreda dobiti dodatno opterećenje u vremenu neizvesnosti, ali da su prihvatili ponudu.

“Nadamo se da će i inflacija ostati u okvirima u kojima je bila dosad i da ćemo narednu godinu dočekati sa nekim povećanjem privredne aktivnosti. Povećanje neoporezivog dela sa 16.300 na 18.300 dinara će značajno pomoći privredi”, rekao je Atanacković.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da je na Vladi Srbije da donese konačnu odluku, ali da su se vodili prevashodno interesom zaposlenih, ali da su želeli da očuvaju i interese poslodavaca.

“Po radnom satu to znači da sa 172,5 idemo na 183,9 dinara”, naveo je Mali i dodao da će najveći teret povećanja preuzeti država kroz povećanje neoporezivog dela zarade.

Podsetimo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje rekao da će minimalac najverovatnije biti povećan za 2.000 dinara.

“Minimalac je 2012. godine bio 15.600 dinara. Ako uspemo za još 2.000, a nadam se da hoćemo, to zaista nije malo, onda je to dvostruko više uvećanje za poslednjih osam godina”, rekao je Vučić.

Prema podacima koje iznose zvaničnici, minimalac u Srbiji prima oko 350.000 radnika, ali su sindikati istakli da je taj broj verovatno znatno veći.

Prosečan građanin mora da radi 143 godine da bi zaradio Bajatovićevu godišnju platu

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link