Magazin Srbija

Jutkina firma dužna preko 16 miliona dinara poreza

Firma „Panikop“ d.o.o. iz Beograda, koja je u vlasništvu bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, osuđenog za nedozvoljene polne radnje nad saradnicom, duguje 16.174.659 dinara na ime neplaćenog poreza i potraživanja javnih izvršitelja.

Firma je u blokadi već 1.920 dana, od čega u neprekidnoj blokadi punih pet godina – od 12. 10. 2015. Uprkos tome, prema podacima Agencije za privredne registre, „Panikop“ se vodi kao aktivno društvo.

Još bez stečaja

Na sajtu Narodne banke Srbije, u delu potraživanja dužnika u prinudnoj naplati, stoji da je ukupan iznos blokade – 16.174.659 dinara, i to bez kamate, a iz ove institucije za Kurir pojašnjavaju na šta se tačno odnosi pomenuta suma.

– Osnovi iz prvog reda prioriteta (izvršna rešenja poreskih i carinskih organa) iznose 15.226.454,47 dinara bez obračunate kamate. Osnovi iz drugog reda prioriteta (izvršna sudska rešenja i zaključci javnih izvršitelja) iznose 948.204,53 dinara bez obračunate kamate – naveli su iz NBS.

Na pitanje kako je moguće da firma bude u blokadi pet godina, a da se i dalje vodi kao aktivna, oni kažu:

– Ukazujemo da su razlozi za otvaranje stečajnog postupka propisani Zakonom o stečaju. Navedeno privredno društvo ispunilo je bar jedan uslov, ali niko od ovlašćenih predlagača pokretanja postupka stečaja nije nadležnom sudu podneo predlog za pokretanje stečajnog postupka.

Dug na ime poreza prevashodno se odnosi na neplaćanje poreza na dobit firme, ali ima i dugovanja prema Fondu PIO, što znači da Jeličić zaposlenima nije namirivao doprinose.

Nije plaćao doprinose

Firma „Panikop“ d.o.o. osnovana je 1991, kao pretežna delatnost navedena je proizvodnja osvežavajućih pića, mineralne vode i ostale flaširane vode, a nalazi se na adresi u Beogradu, Svetozara Markovića 38, stan broj 13. Upravo ovaj stan na kojem se vodi firma Jeličić je prikrio od Agencije za borbu protiv korupcije.

Kao direktor firme, prema podacima sa APR, navedena je Ana Simić, dok je njen stoprocentni vlasnik Milutin Jeličić.

Ko je Milutin Jeličić

  • godinama bio predsednik opštine Brus
  • pravosnažno osuđen za nedozvoljene polne radnje nad saradnicom Marijom Lukić
  • dok je trajao proces, na svako suđenje je dovodio svoje pristalice ispred suda da prave cirkus
  • uglavio užu i dalju familiju u državna preduzeća
  • prikrivao imovinu od Agencije za borbu protiv korupcije
  • menjao stanke, u zavisnosti od toga koja je na vlasti

To je nešto ministarstvo pogrešilo

Milutin Jeličić kaže da je firma u sporu sa nadležnim ministarstvom jer im, kako kaže, nisu dobro obračunali porez.

– Dugi niz godina je firma u sporu sa Ministarstvom finansija jer smatramo da je nepravilno obračunat porez i zbog toga firma godinama ne posluje kako treba. U svakom slučaju, postoje nepokretnosti koje su date pod hipoteku i iz kojih ministarstvo može da se namiri u slučaju da firma izgubi spor. Vrednost nepokretnosti prelazi i sam iznos navodnog duga – naveo je Jeličić.

Jutkina ćerka slala jezive pretnje maloletnom detetu sa lažnog profila

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

741 Shares
741 Shares
Share via
Copy link