Lifestyle

Milano sadi 3 miliona sadnica drveća kako bi smanjio zagađenje vazduha

Milano će dobiti 3 miliona sadnica drveća, odlučuli su gradski oci. Jednu od evropskih modnih prestonica Milano karakteriše sivilo neoklasičnih kamenih građevina i nebeskog svoda zbog zagađenosti vazduha. Ipak, sive nijanse nisu trendi izbor za jedan grad iz perspektive ekologije.

Italijani su iz ovog razloga odlučili da Milano ozelene sa 3 miliona novog drveća do 2030. godine, piše Energetski portal.

Gradske vlasti procenile su da će planirani program uvećati broj stabala za 30 odsto. Drveće će na godišnjem nivou „upiti“ dodatnih pet miliona tona ugljen-dioksida.

Limanski park sa 2 objekta od 300 m2 nije znak da smo velegrad

Ova količina jednaka je četiri petine ukupnih emisija štetnog gasa od strana Milana.

Tokom perioda od deset godina stabla bi iz atmosfere uklonila oko tri hiljade tona sitnih štetnih PM10 čestica.

Očekuje se i posledičan pad temperature u gradu za dva Celzijusova stepena.

Arhitekta Stefano Boeri stvorio je 2014. godine u srcu Milana zelenu oazu. U okviru njegovog projekta „Vertikalna šuma“ nad gradom su se uzdigle dve stambene kule zaodenute u grmlje i drveće raspoređeno po balkonima građevina.

Bračni par za 20 godina zasadio 2 miliona stabala (VIDEO)

Boeri je naglasio da je tek sedam odsto milanske teritorije oplemenjeno florom i izrazio nadu da će se ovaj procenat popeti na između 17 i 20 odsto do 2030.

Projekat za ozelenjavanje Milana predstavlja ambiciozan plan za pretvaranje nefunkcionalne železničke mreže u sedam parkova sa po 25 hiljada sadnica.

Uključuje i obogaćivanje ravnih krovova ukupne površine od 10 miliona kvadratnih metara zelenilom, kao i sadnju stabala u 2.300 školskih drveća.

Naučnici smatraju da će novi zeleni kapaciteti najpozitivnije da se odraze na vremenske prilike u ovom gradu. Noći u Milanu su i do šest Celzijusa toplije u odnosu na noći u okolnim mestima.

Prema saznanjima istraživanja iz 2015. godine, najviše prevremenih smrti zbog lošeg kvaliteta vazduha u Evropi zabeleženo je upravo u Italiji, čak 84.400.

U borbi protiv zagađenja, Italijani će dobiti još tri miliona saboraca.

Zaustavimo seču šume u Nacionalnom parku Fruška gora

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

251 Shares
251 Shares
Share via
Copy link