Magazin

Mia se iz Finske vratila u Srbiju i posvetila uzgoju romanovskih ovaca, njeno stado sada ima 370 grla i nastavlja da raste

Mia Tadić, Valjevka poreklom iz Finske, na porodičnoj farmi gaji rasu romanovskih ovaca. Kako bi bila još uspešnija u porodičnom poslu učestvovala je, sa još 40-tak učesnica u državnom projektu podrške digitalnom opismenjavanju žena u poljoprivredi, “Klikni valjano”.

Mia se sa suprugom Ivanom trudi da u svim segmentima osavremeni farmu romanovskih ovaca, koristeći iskustva i iz rodne Finske. Bez obzira na akademsko obrazovanje, posvetili su se pre šest i po godina porodičnom poslu. Sada imaju 370 grla, prenosi Rts.rs.

Raduje se, kaže, kada vidi kako stado napreduje. Romanovske ovce često dobijaju trojke, čak i četvorke. U vreme jagnjenja mladi farmeri smenjuju se u noćnim dežurstvima na farmi.

– Ima dosta poslova što je Mia preuzela. Radi merenje, komplatnu evidenciju – objašnjava Ivan.

Stranicom na jednoj od društvenih mreža Mia predstavlja farmu, način rada, kolegama prenosi iskustva, ali stiče i kupce za svoj proizvod.

Sa četrdesetak poljoprivrednica iz okoline Valjeva edukovala se u projektu podrške digitalnoj kompetenciji žena na ruralnom području, “Klikni valjano” Ministarstva turizma, trgovine i usluga.

Ljubica Marković, predsednica Udruženja poslovnih žena “Eve” kaže da su želeli da kroz te module dođu i do digitalne pismenosti u kojoj bi žene plasirale svoje proizvode, pratile ih, borile se sa konkurecijom i na kraju iz svega toga profitirale.

Mia ističe da želi na taj način da stekne poverenje sa budućim mušterijama i onima koji ih prate.

Romanovska ovca je među najplodnijim rasama, a Tadići iz godine u godinu unapređuju genetski potencijal stada.

To im je olakšano programima koje pravi Ivan, koji je u Finskoj završio informatiku. A Miino višegodišnje iskustvo u finskim medijima važno im je u procesu brendiranja proizvoda.

Srbislavi i Vasiliju dosadio je posao od 9 do 5, vratili su se prirodi i sada žive od drveta

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link