Magazin Srbija

Zabranili MHE na pritoci Vlasine, pa dozvolili gradnju firmi u vlasništvu 20-godišnjaka

vlasina-mhe

Opština Vlasotince, koja je nedavno donela odluku o zabrani izgradnje mini-hidrocentrala (MHE) na svojoj teritoriji, pozvala je sve zainteresovane da učestvuju na javnoj raspravi o izgradnji MHE „Besko“. Taj objekat namerava da izgradi firma Water Green Energy.

Javna rasprava i javni uvidu odnose se na Studju o proceni na životnu sredinu tog objekta.

Svi zainteresovani građani, kao i nevladine organizacije, javni uvid u tu studiju mogu da obave u Službi za zaštitu životne sredine Opštine Vlasotince, do 18. avgusta, u vremenu od 10 do 11časova, navodi se u saopštenju Opštine Vlasotince.

Javna rasprava o studiji održaće se u sali bioskopa Kulturnog centra Vlasotince 18. avgusata 2021. u 11 časova.

Nevladine organizacije i zainteresovana javnost mogu da podnose primedbe, sugestije i mišljenja na izloženu studiju u službi za zaštitu životne sredine Opštine Vlasotince, u pisanom obliku.

O eventualnom odbijanju ili prihvatanju Studije uticaja na životnu sredinu Opština Vlasotince izjasniće se 10 dana od dana donošenja odluke o MHE „Besko“.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre (APR), firma Water Green Energy ima hiljadu dinara osnivačkog kapitala. Vlasnici ove firme, svako sa po 500 dinara, su Milan i Nikola Pešić, rođeni 1994. i 1995. godine.

Glasovima svojih odbornika, Opština Vlasotince donela je odluku o zabrani izgradnje MHE na svojoj teritoriji 18. marta ove godine. Takozvane derivacione MHE u Srbiji su postale ozloglašene jer se njihovom izgradnjom reke i potoci preusmeravaju u cevi i ostaju sa malo vode, što šteti živom svetu u njima.

Inicijativu o zabrani MHE u Vlasotincu je pokrenulo udruženje „Bitka za Vlasinu“ čiji je predstavnik Mihajlo Gorunović krajem marta podsetio da su investitori mini hidroelektrana već dva puta preusmerili u cev Rupsku reku. Prema njegovim rečima na toj reci bi trebalo da se izgradi MHE „Besko“, kao treći objekat tog tipa, pored MHE „Porečje“ i „Lanište“.

Na najavu javnog uvida u vezi sa MHE „Besko“ reagovala je organizacija Građanski front Vlasotince, koja je saopštila da se ne slaže sa njenom izgradnjom.

Investitor Water Green Energy je dozvolu za lokaciju MHE „Besko“ dobio u decembru 2019. godine pod veoma čudnim okolnostima. Opština Vlasotince je izdala građevinsku dozvolu za MHE „Besko“ i pored dva negativna mišljenja zavoda za zaštitu prirode, u kojima se navodi da na Rupskoj reci već postoje 4 hidrotehnička objekta.

Jugmedija dodaje da se Rupska reka uliva u Južnu Moravu i iz nje se vodom za piće snabdevaju građani varoši Gredlice i okoline, ali se odluka donosi u Vlasotincu jer je lokacija planirane MHE u njenom ataru.

U ovom udruženju kažu da razmatraju mogućnosti da spreče „još jedno brutalno uništavanje prirodnog bisera u vlasništvu svih žitelja ovog kraja“

„I pored konstantnih opstrukcija visokopozicioniranih predstavnika korumpiranih opštinskih vlasti, uveravamo sve da im ovaj novi atak na NAŠU reku i NAŠU životnu sredinu NEĆE PROĆI! Mini hidroelektrana „Besko“ NEĆE se graditi“, navodi se u saopštenju!

Kasno je, Zorana. Pamtiće vas generacije nestalih riba i rakova i reke kojih više nema

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

312 Shares
312 Shares
Share via
Copy link