Svet

Vatrena kugla proletela nebom iznad Velike Britanije: “Delovalo je kao da je baš blizu” (VIDEO)

meteor
Foto: Profimedia

Na vedrom nebu Velike Britanije sinoć je primećen meteor, a oduševljeni posmatrači su odmah počeli da dele snimke sa svojih mobilnih telefona na društvenim mrežama.

Britanska hidrometereološka služba pozvala je posmatrače da podele svoje snimke tog zanimljivog fenomena, nakon čega su je preplavili snimcima.

„Meteor upravo proleće nebom Velike Britanije. Ako budete uspeli da ga snimite, voleli bismo da vidimo snimke“, napisali su.

Ljudi su nakon proletanja počeli masovno da dele video snimke, a najveći broj dolazi iz Londona, Hartfordšira i Vulverhemptona, gde je vatrena lopta na tamnom nebu bila najuočljivija, piše Gardijan, prenosi Nova.rs.

– U tom trenutku sam isključila računar i pogledala kroz prozor. Bio je savršen trenutak. Uopšte nije izgledala kao zvezde padalice koje sam ranije viđala. Ova je delovala kao da je baš blizu, kaže žena koja je napravila jedan od snimaka.

– Izgledao je ogromno. Narandžaste boje, sa plamenom koji se pozadi vuče kao rep, dodala je.

Snimci su počeli da pristižu iz cele zemlje, a mnogi tvrde da je reč o jednoj od najvećih vatrenih lopti koje su u životu videli.

Meteori su komadi krhotina iz svemira koje ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom od oko 70 kilometara u sekundi, a svetlosna pojava nastaje jonizacijom atmosfere kroz koju prodiru.

U Velikoj Britaniji je raspoređeno oko 186 kamera koje detektuju meteore na nebu i šalju podatke Globalnoj meteorskoj mreži.

Kamere su tokom prošle godine zabeležile 1.614.338 meteora, ali nijedan nije bio tako jasno vidljiv kao ovaj, prenosi „Independent“.

Izvor: Nova.rs

U Dalmaciji pao meteorit (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
30 Shares
Share via
Copy link