Balkan Magazin

U Dalmaciji pao meteorit (FOTO)

Hrvatski astronomski savez (HAS) saopštio je da je u Dalmaciji, na širem području Šibenika, pao meteorit veličine rukometne lopte, koji je u atmosferu Zemlje ušao brzinom 19,7 kilometara u sekundi.

„U noći između 22. i 23. februara u 00 sati 00 minuta i 23 sekunde po lokalnom vremenu kamere Hrvatske meteorske mreže (Global Meteor Network) snimile su vrlo sjajan meteor, bolid nešto slabijeg sjaja od Meseca u fazi prve četvrti. Analizom snimaka pokazalo se da je meteorit pao na područje Dalmacije“, saopštio je Hrvatski astronomski savez.

HAS za sada neće objaviti preciznije podatke o mestu pada, kako ne bi prouzrokovali „meteorsku groznicu“ i kako bi eventualno nalazište zaštitili za potrebe nauke, te najavljuje da će u potragu za meteoritom uskoro krenuti organizovana grupa članova astronomskih društava.

PAD METEORITA U DALMACIJI

U noći sa 22. na 23. veljače 2021. točnije 23.02.2021. u 00 sati 00 minuta i 23 sekunde po…

Posted by Hrvatski astronomski savez on Wednesday, March 10, 2021

Prema prvim rezultatima, koordinator meteorske mreže Damir Šegon rekao je da su snimci sa četiri kamere na pozicijama Zadar, Čiovo, Zvjezdano selo Mosor i Humac – Opština Jelsa na ostrvu Hvaru, omogućile da se izračuna putanja tela koje je palo na Zemlju. Prema tim podacima, telo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo je brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi, a svoj sjajni put započelo je na visini od 84 kilometra.

„Nakon nešto više od četiri sekunde preleta, meteoroit se ugasio pri brzini nešto manjoj od tri kilometra u sekundi, na visini od 26 kilometara“, navodi HAS i dodaje da je to telo veličine loptice za stoni tenis ili golf.

Izvor: Tanjug

Asteroid veličine Norveške ide prema zemlji! (FOTO)

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
Share via
Copy link