Putovanja

Mapa grčkih plaža na kojima vrebaju meduze i šta da radite ako vas opeče jedna od njih

mediternska meduza
Foto: Grčka.info.com

Odmor se bliži, sve ste spakovali i spremni ste da krenete put Grčke. More, priroda, divni domaćini i ukusna hrana. Šta može to da pokvari? Mnogi naši turisti su imali susret sa meduzom, ovom lepoticom mediteranskih voda. Susret je obično bolan i nezaboravan. Međutim, ne zaboravite da ste u ovom sličaju vi došli u goste i da se neka pravila moraju znati.

Pre svega, nestručno vađenje nije dozvoljeno.

Gde ima meduza?

– Postoje službe koje u slučaju prenamnožavanja, stručno i u okviru održivog razvoja uklanjaju ove meduze. S obzirom da Mediteranska meduza živi samo u ovom području (Jonsko, Egejsko i Mediteransko more, ponekad zalutaju i do Jadrana), ukoliko bi vas obalska straža ili slična služba uhvatila u vađenju meduza (ali i drugih živih bića, hobotnica i slično, ili ukoliko lovite harpunom bez dozvole), postoji velika mogućnost da ćete dan provesti u policijskoj stanici i završiti sa kaznom u visini od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra – savetuje Mirko Trivunčevič.

Prvenstveno osetimo simptome ujeda meduze, pa ih tek onda ugledamo. Najčešći simptomi mogu biti žarenje, peckanje i svrab.

Grčki opservatorijum za biodiverzitet (biološku raznovrsnost živih bića) objavio je mapu koja prikazuje područja i plaže na kojima su se pojavile meduze. Mapa se konstantno ažurira i takođe daje korisnicima mogućnost da dopune listu plaža na kojima su videli meduze. Na mapi će se prikazati sve plaže na kojima su primećene meduze u 2021. godini, tako da turisti mogu biti obavešteni kada su se pojavile, u kom delu Grčke i da li su opasne ili ne.

Šta kada vas opeče?

Kada vas opeče meduza ožareno mesto na koži postaje crveno, natečeno i bolno na dodir. U retkim slučajevima mogu se javiti glavobolja, slabost, malaksalost, nesvestica, mučnina, grčevi mišića i pad krvnog pritiska i ukoliko osetite ove simptome, neophodna je hitna lekarska pomoć.

Kada vas opeče meduza najpre je skinuti ako je ostala na koži, na obali odmah ožareno mesto dobro istrljati peskom kružnim pokretima da bi se otklonile zaostale žarulje od meduze. Onda isprati dobro morskom vodom, pa namazati grčki lek, FENYSTIL kremu. Ponavljajte mazanje kreme.

Ne treba trljati ujedeno mesto, niti se češati, jer će se u suprotnom situacija pogoršati. Mesto ujeda treba mazatu protivupalnom kremom, topikalnim kortikosteroidom ili popiti tabletu antihistaminika.

Ukoliko osećate bilo kakve tegobe osim svraba i žarenja odmah posetite lekara.

3 mesta za kampovanje u Grčkoj zbog kojih ćete potpuno zaboraviti na hotele i apartmane

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

267 Shares
267 Shares
Share via
Copy link